Arama


BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
14 Eylül 2008       Mesaj #3
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye

Aydın Oğulları


Germiyan oğulları'nın subaşısı (ordu komutanı) Aydın oğlu Mehmet Bey, Bizans'tan aldığı Selçuk ve Tire çevresinde 1308'de kendi adına bir beylik kurdu.

Birgi'yi başkent yapan Mehmet Bey sonradan Ödemiş, Sultan hisar ve İzmir'i de topraklarına katarak beyliğini genişletti.

Ayrıca Selçuk'ta bir donanma kurarak Sakız, Bozcaada, Eğri boz, Mora ve Rumeli kıyılarına akınlar düzenledi. 1334' te Mehmet Bey ölünce beyliğin başına oğlu Umur Bey geçti.

Denizciliğe önem veren Umur Bey Selçuk ve İzmir'deki tersaneleriyle donanmasını güçlendirdi.

Aydın oğullarının donanması artık Ege için büyük bir tehlike olmaya başlamıştı. Alaşehir'i de topraklarına katan Umur Bey'in giderek güçlenmesi karşısında Haçlılar önlem alma gereğini duydu.

Venedik, Ceneviz, Rodos Şövalyeleri ve Kıbrıs Krallığı'nın donanmaları birleşerek İzmir'e saldırdı. Haçlı kuvvetlerinin ilk saldırılarını püskürten Aydın oğulları ikinci saldırıda aynı başarıyı gösteremedi ve İzmir'i ele geçiren Haçlılar Türk donanmasını yaktılar.

Umur Bey'in 1348'de ölmesinden sonra eski gücünü yitiren Aydın oğulları denizden Haçlıların, karadan da Osmanlıların baskısı altında kaldı.

1390'da başa geçen İsa Bey Yıldırım Bayezid ile anlaştı ve Tire'de oturmak koşuluyla topraklarını Osmanlılara bıraktı.

Ama Ankara Savaşı'nda Yıldırım Bayezid'i yenen Timur Aydınoğulları'na topraklarını geri verdi. Yıldırım Bayezid'in oğulları arasındaki taht kavgalarından yararlanarak bir süre daha ayakta kalan Aydınoğulları Beyliği 1426'da II. Mu-rad tarafından kesin olarak Osmanlı topraklarına katıldı.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
Son düzenleyen Baturalp; 20 Aralık 2016 00:12 Sebep: başlık ve sayfa düzeni.