Arama


BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
14 Eylül 2008       Mesaj #4
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Candar Oğulları

Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Mesud, tahta çıkmasına yardımcı olan Şemseddin Yaman Candara Kastamonu çevresindeki topraklan vermişti.

1292'de bu bölgede kurulan Candar oğulları Moğolların Anadolu'dan çekilmesinden sonra bağımsız bir beylik haline geldi.


Yaman Candardan sonra bey olan Süleyman Paşa zamanında Sinop, Çankırı ve Safranbolu alındı. Ama daha sonra çıkan taht kavgaları nedeniyle beyliğin toprakları ikiye bölündü.

Önce Osmanlıların egemenliğini tanıyan, sonra Kadı Burhaneddin ile birleşerek Osmanlılara başkaldıran Kastamonu kolunu 1392'de Yıldırım Bayezid ortadan kaldırdı.

Sinop kolunun başında bulunan Candar oğlu İsfendiyar Bey ise Yıldırım Bayezid'in egemenliğini tanıdığı için beyliğin başında kaldı. Ankara Savaşı'ndan sonra beyliğin eski topraklarını da ele geçirdi.

Çelebi Sultan Mehmet’in yeniden Anadolu birliğini kurması üzerine Candar oğulları Osmanlı egemenliğini tanıyarak bu devletle dostça geçindi.

50 yılı aşkın bir süre tahtta kalan İsfendiyar Bey'in adıyla, İsfendiyar-oğulları olarak da anılan bu beylik 1460'ta Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katıldı.


Candar oğullan'nın sınırlan içindeki Kastamonu, Sinop, Küre, Çankırı gibi kentler değerli yapılarla donandı. Sinop ve Samsun limanları önemli birer ticaret merkezi durumuna geldi. Aynca Sinop'ta büyük bir tersane kuruldu.



Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica