Arama

Yemen ve Yemen Tarihi - Tek Mesaj #2

KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
14 Eylül 2008       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Aden
MsXLabs.org & Temel Britannica
Ad:  aden.jpg
Gösterim: 1209
Boyut:  32.4 KB
Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin başkenti olan Aden, sönmüş bir yanardağın ağzında kurulmuş bir liman kentidir ve yazlan son derece sıcak olur.
Aden, Arabistan'ın güney kıyılarındaki Ye­men Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin baş­kenti ve başlıca limanıdır. Kızıldeniz'in güney girişinin 160 km doğusunda kurulmuş olan kentin limanı, sönmüş yanardağların kalıntısı olan iki kayalık yarımada arasında yer alır. İklimi çok sıcak olan Aden bazı yıllar hiç yağış almaz.

Aden'de nüfusun büyük bölümünü Araplar oluşturur. Deniz suyunun buharlaştırılmasıyla elde edilen tuz, kentin önemli ürünlerinden biridir. Ayrıca batıdaki yarımadada bir petrol rafinerisi vardır.

Aden eski çağlarda tüccarların uğrak yeriy­di. Arap denizcilerin eskiden köle ticaretinde kullandıkları bir tür üçgen yelkenli gemi hâlâ Aden'de yapılmaktadır. 1839'da İngilizler ta­rafından işgal edildiğinde, Aden yalnızca 500 kişinin yaşadığı küçük bir kasabaydı. İngiliz yönetimi zamanında, buharlı gemilerin yakıt aldığı bir kömür istasyonu oldu. 1869'da Süveyş Kanalı açılınca, Avrupa'dan Hindis­tan ve Uzakdoğu'ya giden denizyollarının uğrak noktası olan Aden limanı giderek gelişti. Daha sonraları, her ay yaklaşık 500 geminin akaryakıt gereksinimini karşılayan işlek bir liman durumuna geldi. 1967'deki Arap-İsrail Savaşı'ndan sonra Süveyş Kanalı' nın kapanmasıyla büyük ölçüde kesintiye uğrayan bu akaryakıt ticareti 1975'te kanalın yeniden açılmasıyla eski canlılığına kavuştu.

1963'te kurulan Güney Arabistan Federas-yonu'nun en önemli eyaleti olan Aden, 1967'de Yemen Halk Cumhuriyeti'nin top­raklan içinde kaldı.
Kentin nüfusu yaklaşık 365.000'dir (1981)
Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Ad:  aden1.jpg
Gösterim: 1085
Boyut:  82.1 KB

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
Gerçekçi ol imkansızı iste...