Arama

Aslan (Panthera leo) - Tek Mesaj #2

nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
14 Eylül 2008       Mesaj #2
nünü - avatarı
Ziyaretçi
Aslan üzerine gidildiğinde çok tehlikeli bir hayvandır, ama genellikle insana saldırmaz. Yalnız, çevik yaban hayvanlarını avlayamaya-cak kadar yaşlanan aslanların bazen özellikle insanlara saldırdığı olur. Bazen de genç bir aslan rastlantı sonucunda bir kez insan eti yedikten sonra bunu alışkanlık haline getire­bilir. Aslanlar çoğu kez sığırlara ve öbür evcil hayvanlara da saldırırlar. Ahırların çevresin­deki çitleri yıkar ve ağızlarında taşıdıkları iri avlarıyla birlikte parmaklıkların üstünden at­layıp kaçarlar.
Aslan bir batında genellikle üç, bazen iki, çok seyrek olarak da altı yavru doğurur. Dişi aslan yavrusuna bağlı bir anadır, ama erkek de yavruların bakımıyla ilgilenir. Yavru aslan­ların postunda sonradan kaybolan koyu renk benekler vardır. Bazı bilim adamları aslanla­rın eskiden ormanda yaşadıklarını, postların-daki beneklerin de ormanın yaprakları ve gölgeleri arasında gizlenmelerine yardımcı olduğunu öne sürerler.

Doğada aslanın düşmanı yoktur. Ama in­sanlar, gücüyle hem korku hem saygı uyandı­ran bu hayvanı avlamak için yıllarca safariler düzenlemiş, soyunun azalmasına yol açmıştır. Bugün aslanlar Afrika'da ve birçok ülkede hayvanat bahçeleri ile doğal parklarda koru­ma altındadır.


"Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica"