Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Eylül 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
fare876ce780876ce781by0tj0


ARAPTAVŞANI Kuzey Afrika'dan Orta Asya ve Çin'e kadar uzanan bölgelerdeki çöllerde ve kurak düzlüklerde yaşayan küçük kemiricilerin ortak adıdır. 25 kadar türü olan araptavşanlannın aslında tavşanlarla hiçbir akrabalığı yoktur. Bu kocaman gözlü, kum renginde yumuşacık kürklü ve uzun kuyruklu hayvanlar büyük olasılıkla çok iyi sıçradıklan için tavşana benzetilmiştir. Gerçekten de ancak bir fare büyüklüğünde olan araptavşa-nı, son derece uzun olan arka bacaklannın üzerinde 3 metre ileriye sıçrayabilir. Bu ara­da, genellikle ucu püsküllü olan ince uzun kuyruğuyla da gövdesini dengeler. Yiyebile­ceği tohumlan ve böcekleri ararken ya tavşan gibi dört ayağıyla ya da kuyruğundan destek alıp arka bacakları üzerinde zıplayarak yürür.
Araptavşanı toprağın altında yaklaşık 3 metre uzunluğunda oyuklar kazar ve kavuru­cu çöl sıcağından korunmak için günün büyük bölümünü yuvasında uyuyarak geçirir. Yuva­sının girişini çoğu zaman toprakla örter, ama tehlike anında kullanmak için ayrı bir çıkış yolu kazdığı da olur. Bazı türlerde birkaç aile büyük bir yuvada birlikte yaşar ve türlerin çoğu kış uykusuna yatar.
Genellikle yılda iki kez yavrulayan araptav-şanları her seferinde ortalama üç yavru doğu­rur. Yavrular doğduklannda tüysüzdür ve bir süre yalnızca ön bacaklan üzerinde sürükle­nerek yürüyebilirler. Arka bacakları ancak sekiz haftalık olduklannda gelişir. Türkiye' nin Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde araptavşanlannın üç türü yaşa­maktadır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....