Arama

Fransa ve Fransa Tarihi - Tek Mesaj #3

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Eylül 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Ad:  fr4.jpg
Gösterim: 2108
Boyut:  17.5 KB

ALSACE-LORRAINE


Fransa'nın Almanya sınırındaki bölgesidir. Alsace bölgesi Bas-Rhin ve Haut-Rhin illerini, Lorraine ise Moselle, Meurthe-et-Moselle, Vosges ve Meuse illerini kapsar. Alsace ve Lorraine ge­nellikle birlikte anılırsa da, Voj Dağları ilebirbirinden ayrılmış, kendilerine özgü tarihi ^ve coğrafi özellikleri olan iki ayrı bölgedir.

Şarabıyla ünlü Alsace'ta tarımsal üretim önemli bir gelir kaynağıdır. Kömür ve demir yataklarının bulunduğu Lorraine'de ise sanayi gelişmiştir. Buradaki Metz ve Nancy önemli sanayi kentleridir.

Alsace'ın ve Lorraine'in halklarının farklı kökenleri vardır. Roma İmparatorluğu zama­nında her iki bölgede de Kelt kabileleri yaşardı. 4. ve 5. yüzyıllarda Germenler bunla­rı Alsace'tan çıkardılar. Lorraine'de kalan Keltler ise Fransız kültürünü benimsedi.

Alsace-Lorraine Fransa ile Almanya ara­sında sık sık anlaşmazlık konusu olmuştur. Afmanlar'ın olan Alsace'ı 17. yüzyılda Fran­sızlar ele geçirmişlerse de Alsace'lılar kendi dillerini, geleneklerini ve giyimlerini Fransız Devrimi'ne kadar korumuşlardır. Lorraine ise 1776'da Fransa'ya katılmıştır. Almanlar'ın Fransızlar'ı yendiği 1870-71 Fransa-Prusya Savaşı'ndan sonra Alman devlet adamı Otto von Bismarck, Alsace'ı ve Lorraine'in büyük bölümünü Elsass ve Lothringen adıyla Alman İmparatorluğu'na bağladı. Bundan sonra Fransızlar bu bölgeleri, geri alınması gereken "yitirilmiş topraklar" olarak kabul ettiler. Lorraine'in Fransız halkı, Bismarck'ın katı bir biçimde uyguladığı Almanlaştırma siyasetine şiddetle direndi.

I. Dünya Savaşı'ndan sonra Fransa yitirmiş olduğu toprakları geri aldı. Ama II. Dünya Savaşı sırasında Fransa 1940'ta işgale uğrayın­ca, Alsace-Lorraine yeniden Alman yöneti­mine girdi ve Fransızca konuşan binlerce kişi bölgeden çıkarıldı. II. Dünya Savaşı sonunda, 1945'te bu topraklar yeniden Fransa'ya ve­rildi.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
Son düzenleyen Safi; 17 Kasım 2016 21:46
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....