Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Eylül 2008       Mesaj #4
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
AMAZONLAR. Eski Yunanlılar, bütün sa­vaşçıları kadın olan uzak diyarlardaki bir ül­keye ilişkin öyküler anlatır, bu ülkedeki ka­dınlara da Amazon derlerdi. Bunlardan ilk söz eden kaynak Homeros'tur. "Erkek gibi Amazonlar"ın savaşlarını anlatır. Ayrıca bir­çok başka kaynakta da Amazonlar'ın izlerini bulmak olasıdır.

amazonqz8
Atina'nın efsanevi kralı Theseus'un Amazonlar'ın saldırısına uğrayışını gösteren bir kabartma.


Söylenceye göre Amazonlar savaş tanrısı Ares ile aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'in kızlarıydılar. Çok sert ve güçlü kadınlardı. Ülkelerini yönetir, gerektiğinde savaşırlardı. At üstünde kendilerini kalkanlarla koruyarak ok ve baltalarla dövüşürlerdi. Erkekleri yan­larına köle ya da uşak olarak alır, onlardan çocuk sahibi olurlardı. Doğan erkek çocukla­rını öldürür ya da sakat eder, kızları ise aralarına alarak savaş için eğitirlerdi.

Amazonlar'ı bir kraliçe yönetirdi. Anado­lu'da, başta Efes olmak üzere birçok kenti Amazon kraliçelerinin kurduğu söylenir. Amazonlar'ın Efes kıyısında Artemis adına diktikleri heykelin çevresinde savaş dansı yaptıkları ve birbirine vuran kalkanlarının çok uzaklardan yankılandığı anlatılır.

Yunan kahramanlarına ilişkin pek çok öy­küde de Amazonlar'dan söz edilmektedir. Örneğin Herkül'ün yerine getirmesi gereken 12 görevden biri, Amazon Kraliçesi Hippoly-te'nin taktığı kemeri belinden alabilmekti. Bir başka öyküde ise, Atina Kralı Theseus kendi­lerine saldıran Amazonlar'ın kraliçesi Hip-polyte'yi tutsak alarak onunla evlenir. Pen-thesileia adında bir Amazon kraliçesi de Yu-nanlılar'a karşı Truvalılar'a yardıma gelmiş, ama Yunanlı kahraman Aşil tarafından öldü­rülmüştü.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....