Arama

AB - Avrupa Birliği - Tek Mesaj #4

virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
16 Eylül 2008       Mesaj #4
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Avrupa Birliği
Avrupa kıtasında, sıkı sıkıya bir araya gelmiş insan ve görüşlerin oluşturduğu farklı gruplar vardır. 14. yüzyıl ile 16. yüzyıl arasında Avru­pa sanatının ve kültürünün canlandığı bir dö­nem olan Rönesans'tan sonra {bak. Röne­sans), ayn uluslar gelişmeye başladı. İnsanlar kendilerini artık Avrupalı olmaktan çok örne­ğin, Fransız, İsveçli, İtalyan, Alman, İngiliz saydılar. Ortak inanç ve geleneklerle birbirle­rine bağlanmış olmalarına karşın, Avrupalılar tarihleri boyunca sık sık anlaşmazlığa düştüler ve bu, ikisi dünya savaşı olan, birçok savaşa yol açtı.
Özellikle II. Dünya Savaşı'ndan bu yana, Avrupa ülkeleri arasında birliği sağlamak için birçok girişimde bulunuldu. Savaştan sonra Doğu Avrupa'nın büyük bölümü SSCB'nin denetimine girdi ve buralarda sosyalist yöne­timler iktidara geldi. Avrupa ülkelerinin ço­ğunu kapsayan, birbirine karşıt iki askeri itti­fak, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NA­TO) ve Varşova Paktı kuruldu. Soğuk Savaş dönemi olarak adlandınlan ve iki askeri itti­fak arasındaki ilişkilerin çok gergin olduğu dönem 1960'larda yumuşadı; Doğu ve Batı Avrupa ülkeleri arasında ticari ve kültürel ilişkiler ile turizm gelişti.
Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun bir par­çasını oluşturduğu Avrupa Topluluklan, Batı Avrupa'nın birleşmesi için atılmış en önemli adımdır. 1951'de, Belçika, Fransa, Almanya Federal Cumhuriyeti, İtalya, Lüksemburg ve Hollanda kömür, demir, çelik üretimi ve pa­zarlamasında ortak davranma kararı aldılar. 1957'de bu altı ülke Roma Antlaşması'nı im­zalayarak, Avrupa Ekonomik Topluluğu'nu kurdular. İlk amaçlan, tanm ve sanayi alanla­nnda ortak bir politika gerçekleştirmek ve üye­ler arasındaki gümrük vergilerini azaltmaktı. Bir Avrupa hükümetine doğru ilk adım olmak üzere Avrupa Parlamentosu kuruldu.
1973'te İngiltere, Danimarka, irlanda Cumhuriyeti bu topluluğa katıldı, 1979'da

bunları Yunanistan izledi. İspanya ve Porte­kiz'in de katılımıyla topluluğa üye ülkelerin sayısı 12 oldu (bak. Avrupa toplulukları)

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica