Arama

AB - Avrupa Birliği - Tek Mesaj #5

virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
16 Eylül 2008       Mesaj #5
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Avrupa Toplulukları'nın Çalışması
Avrupa Toplulukları çalışmalarını çeşitli or­ganlar eliyle yürütür. Bunlardan Komisyon, politikaları planlar ve bunlan uygulayabilmek için gerekli ayrıntılı önlemleri belirler. 14 üyesi vardır. Her Komisyon üyesi, Topluluk etkinliklerinin belirli bir alanından sorumlu­dur; bir memur kadrosu, işlerin yürütülmesin­de ona yardımcı olur. Ulusal çıkarlarını gözet­meksizin, bağımsız olarak çalışması gereken Komisyon üyeleri, 12 üye ülkenin hükümetle­rince atanır. Komisyon'un genel merkezi Brüksel'dedir.
Bakanlar Konseyi, kuralları koyan organ­dır. Kararlan, Komisyon'un önerilerine daya­nır. Konsey, üye ülke hükümetlerinin bakan-lanndan oluşur. Üye ülkeler tartışılan konuy­la ilgili bakanlannı gönderirler. Genel uygula­ma dışişleri bakanlannın, gerekli durumlarda konuyla ilgili bakanlarla birlikte Konsey'e katılmaları biçimindedir. Bakanlar kendi ül­kelerinin çıkarlarını savunurlar ama aynı za­manda tüm topluluğa yararlı olacak çözümler bulmaya çalışırlar.
Bakanlar Konseyi başkanlığını üye ülkeler sırayla ve altı aylık sürelerle üstlenir. Konsey, Brüksel ya da Lüksemburg'da toplanır.
Avrupa Parlamentosu, Topluluk kararlan üzerinde demokratik denetime sahiptir. Baş­langıçta üye devletlerin parlamentolarının kendi içinden belirleyip gönderdiği delegeler­den oluşan Avrupa Parlamentosu'nun, 1979'da yapılan Avrupa Parlamentosu seçim­lerinden sonra 434'ü seçilmiş; 84'ü de Toplu-luk'a sonradan katılan İspanya ve Portekiz parlamentolanndan gönderilmiş toplam 518 üyesi vardır. Bunlar, bir siyasi parti üye­si olabilecekleri gibi, bağımsız da olabilir­ler. Üyeler geldikleri ülkeye göre değil siyasal görüşlerine göre gruplaşır. Aynı görüşü pay­laşan parlamenterler, kendi halklan ve Top­luluk için yararlı olacağına inandıklan karar­lan aldırmak amacıyla, bir araya gelerek si­yasal gruplar oluştururlar.
Parlamentoda, Fransa, Almanya Federal Cumhuriyeti, İngiltere ve İtalya'nın her biri­nin 81, İspanya'nın 60, Hollanda'nın 25, Belçika, Yunanistan ve Portekiz'in her birinin 24, Danimarka'nın 16, İrlanda'nın 15, Lük-semburg'un 6 üyesi vardır. Avrupa Parlamen­tosu'nun merkezi Strasbourg'dadır; Lüksem-burg ve Brüksel'de de toplanır. İşlerin çoğu, küçük komiteler tarafından yapılır. Meclis her ay bir hafta süreyle toplanır. Üyeler kendi ulusal parlamentolannın da üyesi olabi­lirler. Konsey, Komisyon'un önerilerinin ço­ğunu karara bağlamadan önce Parlamento' nun görüşünü almak zorundadır. Parlamento üyeleri, uygulanan politikalar hakkında Kon­sey'e soru yöneltebilir. Gücü hâlâ sınırlı olmakla birlikte Parlamento, Topluluk bütçe­sinin denetiminde etkin rol oynar.
Adalet Divanı, üye hükümetlerin atadığı 13 bağımsız yargıç, bir başsavcı ve dört savcıdan oluşur; Topluluk kurallannın ve antlaşmalan-nın adil bir biçimde uygulanmasını gözeten bir kuruldur. Kararlan, üye ülkeleri, Toplu­luk kurum ve bireylerini bağlayıcı nitelikte­dir. Yargıçlar davalan, çoğunluk oyuyla kara­ra bağlar. Adalet Divanı Lüksemburg'dadır.
Avrupa Yatırım Bankası, Topluluk içinde görece yoksul bölgelerdeki mali kuruluşlara ve yönetimlere ödünç para vererek yardımcı olur. Topluluk dışındaki ülkelere de kredi açar. Tüm Topluluk üyeleri, merkezi Lük­semburg'da bulunan Yatınm Bankası'na or­taktır.
Avrupa Toplulukları Çalışanları, Komis­yon, Konsey sekreteryalan, Parlamento ve Divan gibi Topluluk kurumlannda çalışan 12.000'den çok görevliyi kapsar. Topluluk organlannda Danca, Flamanca, İngilizce, Fransızca, Almanca, Yunanca, İtalyanca, Portekizce ve İspanyolca olmak üzere, dokuz resmi dil kullanılır. İrlanda, antlaşmalarda Kelt dilini, tüm öteki konularda İngilizce'yi kullanır.


Avrupa Topluluklan'nın bu güne kadar ulaşabildiği en önemli amaçlarından biri, gümrük birliğidir. Bu, üye ülkeler arasındaki ticari engelleri (ithalat ve ihracat vergileri, gümrük vergileri ve kotalar gibi) kaldırmak anlamına gelir. Günümüzde mallar, üye ülke­ler arasında, hemen hemen ABD eyaletleri arasında olduğu kadar serbestçe dolaşabilir. Üye ülkelerin işçileri sosyal güvenlik hakları­nı yitirmeksizin Topluluk üyesi ülkelerden istedikleri herhangi birinde çalışabilir. Banka­cılık ve sigortacılık gibi hizmetler ile ser­mayenin dolaşımı konusunda da bu yönde adımlar atılmıştır. Topluluk yasaları, besin maddelerinin fiyatlarını değiştirmekten, işini kaybetmiş işçilerin yeniden eğitimine kadar uzanan çeşitli alanlarda insanların yaşamını etkiler.
Avrupa Topluluklan'nın Geleceği
Avrupa Topluluklan'nın öteki ülkelerle bağ­lantısı bugüne kadar dört farklı türde olmuş­tur. Bunlar: Tam üyelik; Avrupa ülkelerinin ortak üyeliği (Türkiye ve Malta ortak üyedir); gelişmekte olan ülkelerin ortak üyeliği; tica­ret anlaşmalarıdır (örneğin, İsveç).
Topluluk büyüdükçe, değişmesi de kaçınıl­mazdır. 1957'de Roma Antlaşması imzalandı­ğında, II. Dünya Savaşı'nın anılan henüz canlıydı. Yeni bir savaşı önlemek için Avrupa devletlerinin bir araya getirilmesi düşüncesi devlet adamlan için ön plandaydı. Ama bu­gün ilerde ulaşılacak bir siyasal birlik düşün­cesinden, "Avrupa Birleşik Devletleri"nden artık daha az söz ediliyor. Günümüzde, Top­luluk sorunlan arasında, üyelerinin bazen birbirinden farklı olan amaçlanm, çatışmaya yol açmadan bağdaştırmak da vardır. Ortak tanm politikası anlaşmazlık nedenlerinden biridir. Çünkü, temelde çoğunluğu Fransız ve İtalyan olan küçük çiftçilere, ürünlerine yük­sek fiyat güvencesi vererek yardımcı olmak amacıyla çizilen bu politika, aynı zamanda daha büyük tanm birimlerini de özendirmiş­tir. Bunun sonucunda AET, bazen belli bir ürün türünü gereğinden çok fazla üretmiş, sonra da bunu dünya pazannda satamamıştır. Gazete ve televizyon muhabirlerinin söz et­tikleri "şarap gölleri" ya da "tereyağı tepe-leri"nin nedeni budur.
AET, çok içedönük olması ve kendi para sorunlarıyla çok fazla uğraşması yüzünden de eleştirilir. Bununla birlikte, denizaşın ülke­lerle ticari ve başka bağlantıları vardır. Özel­likle besin ve hammadde satan, gelişmek­te olan 60'ın üzerinde ülkeyle 1975, 1981 ve 1985 tarihli Lome antlaşmalan çerçevesinde, ticari bağlantı kurmuştur. Topluluk sanayi alanında ABD ve SSCB'den sonra gelir. Aynı zamanda dünyanın en büyük ticaret ve banka­cılık merkezlerinden biridir.