Arama

Dünya Kentleri: Bremen - Tek Mesaj #1

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Eylül 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Bremen_Roland.jpg
Gösterim: 607
Boyut:  75.6 KB

Bremen


Bremen, Almanya Federal Cumhuriyeti'nde büyük, işlek bir liman ve sanayi kentidir. Kuzey Denizi'nden 77 km içeride, Weser Irmağı kıyısındaki kent Bremen eyaletinin başkentidir. Batı Berlin'den bile küçük olan, ülkenin bu en küçük eyaleti 404 knr'lik bir alanı kaplar.

Bremen ve Kuzey Denizi'nden yalnızca 16 km içeride olan Bremerhaven, ülkenin Ham­burg'dan sonraki önde gelen limanlarıdır. Bremerhaven limanı, Bremen'e ulaşmak için Weser Irmağı'ndan geçemeyecek kadar büyük gemiler için 1827'den sonra yapıldı. Her ay bu limana yüzlerce gemi yanaşır ve bu gemilerdeki yükler mavnalarla Bremen'e taşı­nır. Tersane, atölye ve doklar kilometrelerce yer tutar. Demiryolları kenti Federal Alman­ya'nın belli başlı sanayi kentlerine bağlar.

Bremen'e ilk olarak İS 787'de, Şarlman'ın yönetimi sırasında yerleşildi. Kentin Weser Irmağı'nın sağ kıyısındaki bölümü iş merkezi­dir. Dolambaçlı parke sokaklarda, sivri çatıları ve kafesli pencereleriyle 500 yıllık tuğla evler, yeni antrepolar ve işyerleriyle yan yanadır. Kent Rönesans döneminden kalma belediye binası, 800 yıllık St. Peter Katedrali ve eski Schuetting ya da tüccarlar eviyle ünlüdür.

Kentin banliyölerinde, örneğin Weser Ir­mağı'nın sol kıyısındaki yeni kentte, şirin ve güzel evler vardır. Üç şeritli bulvarları ve çiçek tarhlarıyla bu kesim "Avrupa'nın bah­çe kenti" olarak anılır. Dış ülkelere sattığı belli başlı ürünler pamuk, yün, pirinç, tütün, kömür, tahıl ve şaraptır. Bremen Kuzey Avrupa'nın en önemli sanayi kentlerinden biridir.
Bremen kentinin nüfusu 654.600 (1987), Bremerhaven'inki ise 137.769'dur (1983).

Ad:  Bremen_marketplace.jpg
Gösterim: 377
Boyut:  76.8 KB

MsXLabs.org & Temel Britannica
Son düzenleyen perlina; 18 Şubat 2017 15:30