Arama

Bumerang Nedir? - Tek Mesaj #1

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Eylül 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bumerang
Ad:  bumerang.jpg
Gösterim: 885
Boyut:  24.9 KB
Bumerang, tarihin en eski ve en ilginç silahlarından biridir. Bumerang tahtadan ya­pılmış, kıvrık bir fırlatma sopasıdır. Havaya fırlatıldığında, geniş bir çember çizer ve atıcı­ya geri döner. Avustralya Yerlileri ve Arizo-na'daki Hopiler'den başka Kuzeydoğu Afrika ve Güney Hindistan'da da özellikle avlanma amacıyla kullanılır.
Bumerangların iki türü vardır: Atıcıya geri dönen ve dönmeyen. Geri dönmeyen bume­ranglar geri dönenlerden daha uzun, daha ağır ve daha düzdür. Av sırasında hayvanları, savaşta da düşmanı ağır biçimde yaralayabilir, hatta öldürebilir. Geri dönen bumeranglar oyun amacıyla kullanılır. Geri dönmeli bume­rang 30-75 cm uzunluğunda sert ve hafif bir tahtadan yapılmıştır. Kenarlarının açısı 90°-120° arasında değişir. Bir yüzü yassı, öbür yüzü şişkincedir. Bu özelliklerinden dola­yı, fırlatıldığında kendine özgü bir çevrim hareketiyle havada uçar ve atıcısına geri ge­lir.
Avustralyalı Yerliler'in fırlattığı bumerang, önce düz bir doğrultuda yaklaşık 30 metre gittikten sonra, 50 metre çapında bir çember çizer ve atıcısına geri döner. Yere çarparak fırlatılırsa büyük bir hızla yukarı sıçrar, hava­da geniş bir çember çizerek geri döner.
Bumerang Nasıl Fırlatılır?
Bumerang düz arka yüzü dışa dönük olarak, sağ elle bir ucundan tutulur. Öbür ucu yukarı­ya dönük biçimde, yere dikey durmalıdır. Yüz rüzgâra dönük olmalı ve bumerang hafif­çe sağa yatırılmalıdır. 25 metre uzaklıkta ve yerden yaklaşık 5 metre yüksekte bulunan bir noktaya nişan alınır. Fırlatırken, sert bir bilek hareketiyle bumeranga hız kazandırmak ge­rekir.
Bumerang, zararsız görünümüne karşın dikkatsiz kullanılırsa, birine çarparak ağır biçimde yaralayabilir. Bu nedenle bumerangı çevrede kimsenin bulunmadığı, açık bir arazi­de denemekte yarar vardır.

MsXLabs.org & Temel Britannica