Arama


GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
13 Mayıs 2006       Mesaj #154
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Göz kaşımayla kör olabilirsiniz
Özellikle bahar aylarında polenlerin etkisiyle oluşan bahar nezlesi (Vernal konjontivit) nedeniyle gözlerin kaşınması, körlüğe kadar uzanan rahatsızlıklara neden olabiliyor.
İstanbul Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Opr.Dr. Abuzer Gündüz, alerji ayları olan bahar ve yaz başlangıcında göz sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Bu dönemlerin çiçek ve ağaç polenlerinin çıktığı zamanlar olduğunu, gözde ise bahar nezlesi rahatsızlığının oluşabildiğini belirten Gündüz şunları söyledi:

"Bahar nezlesi, alerjinin tam hastalıklı şeklidir. Bu rahatsızlık hafife alınıyor. Oysa çok önemli ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık. Genellikle 4-5 yaşlarında başlıyor ve 20 yaşına hatta daha sonraki yaşlara kadar sürüyor...

"Hastalığın, ilaç, damla ve pomat ve merhemlerle tedavisi var. Bu hastalığa yakalananların mutlaka doktor kontrolünde tedavi olması büyük önem taşıyor."

Körlüğe kadar gidebilir

Opr.Dr. Gündüz, bahar nezlesinin gözde tatlı bir kaşıntıya neden olduğunu, hastalar için asıl büyük tehlikenin bu noktada odaklandığını da ifade etti.

Başta çocuklar olmak üzere, büyüklerin dahi tatlı bir kaşıntı olduğu için gözlerini sürekli kaşıyarak büyük riske girdiklerini dile getiren Gündüz şöyle devam etti:

"Hastalar, hastalığa bağlı olarak elleri ile gözlerini ovuyor veya kaşıyor. Oysa ellerle gözleri ovmak, körlüğe kadar gidebilecek ciddi bir durum. Gözlerin kaşınması (ben kendimi kör ediyorum) anlamı taşıyor...

"Gözlerin ovulmasına bağlı olarak, göz üzerindeki kornea tabakası şekil değişikliğine uğruyor. Bunun sonucunda (Keratokonus) hastalığı oluşuyor. Bu hastalığın şu anda dünyada tek tedavisi kornea naklidir."
Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 22 Aralık 2008 03:15