Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
20 Eylül 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Basra Kör-fezi'nin doğu kıyısında yedi emirlikten oluşan topluluktur. Abu Dabi, Dubai, Şarca, Fucey-re, Umm-el-Kayvayn ve Uçman emirlikleri­nin 1971'de kurduğu federasyona, 1972'de Resü'l-Hayme de katılmıştır. Bu emirliklerin en büyüğü Abu Dabi'dir.
Birleşik Arap Emirlikleri batıda Suudi Ara­bistan'dan, doğuda Umman Körfezi'ne doğ­ru, 600 km boyunca uzanır. Kuzey-güney arasındaki genişliği 110 km kadardır. Ku­zeyinde Basra Körfezi, güneyinde Suudi Ara­bistan olan emirliklerin büyük bölümü çok az bitki yetişen sıcak, kuru çöllerle kaplıdır. Halkın yarısı Araplar'dan, öbür yarısı da Hintli, Pakistanlı, İranlı gibi çeşitli halklardan oluşur. Nüfusun çoğunluğu Müslüman'dır.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ'NE İLİŞKİN BİLGİLER


YÜZÖLÇÜMÜ: 77.700 km2. NÜFUS: 1.856.000 (1987).
YÖNETİM BİÇİMİ: Her biri kendi emirince yönetilen yedi
devletten oluşan federal birlik.
BAŞKENT: Abu Dabi.
DOĞAL YAPI: Genellikle alçak ve düz bir çöl. İHRACAT ÜRÜNLERİ: Petrol, doğal gaz, hurma, alümin­yum, kurutulmuş balık, inci. ÖNEMLİ

KENTLER: Dubai, Abu Dabi, Şarca, el-Ayn. EĞİTİM: 6-12 yaş grubundaki çocuklar için zorunludur.


Abu Dabi ile Dubai'deki petrol ve doğal gaz yatakları dünyanın en verimli kaynaklan ara­sındadır. Bunlar ülkenin başlıca zenginliğini oluşturur. Topraklann yüzde l'den daha küçük bir bölümünde sulamayla tanm yapılır. Emir­liklerde küçük çapta balıkçılıkla da uğraşılır.

Her emirliği, hükümdarlık hakkı soydan geçen bir emir yönetir. Madenlerin kullanım hakkı, vergi toplanması ve polis gücü emirin denetimindedir. Yedi emirden oluşan konsey tüm ülkeyi yönetir. Konsey üyeleri kendi aralarından devlet başkanını seçerler. Konse­yin bütün kararları, Abu Dabi ve Dubai emirlerinin de arasında bulunduğu en az beş emirin oyuyla alınır. Petrol geliri emirlikler arasında paylaşılarak okul, hastane, yol ve fabrika yapımı için kullanılır.

Tarih

İÖ 3000 yılları gibi eski zamanlarda bile, bu bölgede ticaretle uğraşan topluluklar yaşamış­tır. İslam dini bölgede İS 7. yüzyılda, Hz. Muhammed zamanında benimsendi. Porte­kizliler bu kıyılara ilk kez 16. yüzyıl başların­da geldiler. 100 yıl kadar sonra İngiliz Doğu Hindistan Kumpanyası bölgeye gelerek tica­rete başladı. 19. yüzyıl sonunda İngiltere, Ateşkes Kıyısı olarak adlandırılan bu bölge­nin dış politikasını denetimi altına aldı. 1971'de İngiltere'nin bölgeden çekilmesi üze­rine, Bahreyn ve Katar dışındaki Ateşkes Kıyısı devletleri birleşerek Birleşik Arap Emirlikleri'ni kurdular.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....