Arama

Dionysos - Tek Mesaj #3

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Eylül 2008       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Dionysos

Dionysos, Eski Yunan tanrılarından biri­dir. Romalılar da Bacchus adını verdikleri benzer bir tanrıya taparlardı. Bugün Dionysos çoğunlukla şarap ve coşku tanrısı olarak düşünülür. Oysa binlerce yıl önce, Dionysos'a bitkilerin büyümesini, insan ve hayvanların döl vermesini sağlayan doğa güçlerinin tanrısı olduğu için tapılırdı. Dionysos'a tapma Yuna­nistan'a Trakya'dan geçti. Dionysos, Thebai kentinde doğmuştu. Tanrılar tanrısı Zeus'un (Romalılar'ın Jüpiter'i) ve ölümlü Semele'nin oğluydu. Semele, Zeus'tan kendisine gerçek kişiliğinde görünmesini istedi. Zeus şimşek olarak görünüp onun bu isteğini yerine getir­diğinde Semele öldü. Zeus, oğlu küçük Dionysos'u ateşten kurtardı ve onu bacağının içine dikti. Çocuk büyüyünceye kadar burada kaldı. Sonra yeniden doğdu ve tanrı Hermes onu alarak büyütmeleri için Nysa perilerinin yanına bıraktı.
Kendi ülkesinde Dionysos'a çok coşkulu törenlerle tapılırdı. Halk, özellikle kadınlar, çılgınca tepelerin üstünde koşar, dans eder­lerdi. Sonra sığırları parçalar, çiğ çiğ yerlerdi.
Yaklaşık İÖ 600'lerde Yunanistan'a gelen bu törenler büyük bir yaygınlık kazanmakla birlikte, coşkusundan büyük ölçüde kaybetti. Gene de, Dionysos'a tapan kadınlara Mainad (çılgın kadın) gibi adlar veriliyordu. Atinalı­lar, Dionysos şenliklerinde dans ve ilahilerin yanı sıra, tiyatro oyunları da oynamaya başladılar. Bu oyunlar Yunan trajedilerinin başlan­gıcını oluşturdu. Dionysos'la ilgili öykülerin bazıları, onun asma dikip yetiştirdiğini, insanlar arasında, asma yetiştirmeyle ilgili bilgileri ve kendisine tapınmayı yaymak için dünyayı dolaştığını anlatır. Dolaştığı zamanlar, Dionysos'a neşeli bir topluluk eşlik ederdi. Onu hoş karşılayan herkese şarap sunulur, öte yandan kendisine tapmayı reddedenlere Dionysos korkunç ce­zalar verirdi.


MsXLabs.org & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.