Arama

Borsa - Tek Mesaj #10

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
22 Eylül 2008       Mesaj #10
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Türkiye'de Borsalar
16. ve. ve 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'ndaki lonca örgütleri bir tür borsa sayılabilirse de, "ticaret borsası" olarak ad­landırılan ilk mal borsaları 1886'da Umum Borsalar Nizamnamesi'nin yayımlanmasından sonra kurulmaya başladı. 1892'de İzmir Ti­caret ve Sanayi Borsası, 1913'te Adana, 1925'te İstanbul, 1927'de Ankara borsaları kuruldu ve borsa sayısı hızla arttı; 1950'de ti­caret borsaları yeniden düzenlendi.

Ticaret bakanlığı gerekli gördüğü yerlerde ticaret borsası kurar ve denetler. Borsaya ka­yıtlı malların ticaretiyle uğraşanlar borsaya üye olmak zorundadırlar. Bu malların üretici­leri borsaya üye olmayabilirler. Ticaret borsa­sında meslek komiteleri, borsa meclisi ve yö­netim kurulu bulunur. Ticaret bakanlığının atadığı borsa komiseri borsayı denetler.
İlk menkul kıymetler borsası Osmanlı dö­neminde 1873'te, Dersaadet Tahvilat Borsası adıyla İstanbul'da kuruldu; 1906'da adı Es­ham ve Tahvilat Borsası olarak değiştirildi. Bu borsa 1929'da Menkul Kıymetler ve Kambiyo Borsası adıyla yeniden düzenlendi, ama son yıllara kadar önemli bir etkinliği ol­madı.

Hisse senedi ve tahvil piyasasını geliştirmek ve denetlemek amacıyla 1981'de Sermaye Pi­yasası Kurulu kuruldu. 1985'te kurulan İstan­bul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise 1986 başında piyasa işlemlerine başladı. Tüzel kişiliğe sahip, özerk bir meslek kuruluşu olan İMKB, Sermaye Piyasası Kurulu'nun gözetim ve denetimi altında çalışır. Başlıca organları genel kurul ile yönetim ve denetim kurulları­dır. Hükümetçe atanan borsa başkanı yöne­tim kurulunun da başkanıdır.

İMKB'de işlemler üye bankalar, borsa bannan bir komisyoncu şirket ya da kişi aracılı­ğıyla gerçekleştirebilirler. Komisyoncu olabil­mek için borsanın üyesi olmak gereklidir. Bor­sadaki işlemlerin komisyoncular tarafından ya­pılması, kişi ve şirketlerin hisse senedi ve tahvil alım satımlarını rakiplerinden gizli tutmala­rında da yardımcı olur. Borsa komis­yoncusu alım satımına aracı olduğu menkul de­ğerler için belli bir oranda komisyon alır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....