VIP Pragmatist Çılgın Zat...
İLK KADIN HAVACI
Atatürk' ün manevi kızı Sabiha Gökçen' dir. Atatürk, Bursa' ya yaptığı bir gezi sırasında, henüz 12 yaşında olan Sabiha adlı küçük bir kızla tanıştı. Onu manevi evlat edinerek Ankara' ya götürdü. Gökçen, Çankaya İlkokulu ve İstanbul Üsküdar Kız Koleji' nde öğrenimini tamamladıktan sonra, 1935' te Türkkuşu Sivil Havacılık Okulu' na girdi. Sovyet Rusya' ya giderek, yüksek planörcülük eğitimi gördü. 1936 yılında Eskişehir' deki Hava Okulu' nda yaptığı " özel öğrenim " den sonra, askeri pilot oldu. Ege ve Trakya' da yapılan manevralara katıldı. Dersim Ayaklanması' nın bastırılmasında yararlılıklar gösterdi. Balkan ülkelerinin konuğu olarak 1938' de uçağıyla bir " Balkan turu " yaptı. Türkkuşu' nda başöğretmen oldu. Ülkemizin " ilk askeri kadın pilotu " olan Sabiha Gökçen, Atatürk' ün kendisine " Gökçen " soyadını verişini şöyle anlatıyor : " Atatürk, bana 1934 yılında Gökçen soyadını vermişti. Türk kadınının her alanda başarılı olabileceğine inanan o büyük adam, beni de örnek olarak yetiştirmek istiyordu. Herkes, Gökçen soyadını pilot olduktan sonra aldığımı sanır. Oysa, o zaman havacı olmak, aklımda bile yoktu. Havacılığa ise, 1935 yılında başladım. Bu da, Atatürk' ün ne kadar ileri görüşlü olduğunu gösterir. "
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...