Arama

Niels Bohr - Tek Mesaj #4

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
23 Eylül 2008       Mesaj #4
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
BOHR, Niels (1885-1962)

Danimarkalı fizik­çi Niels Bohr, ışınım ve atom kuramı konu­sundaki çalışmalarıyla ünlüdür. Atom kura­mına katkıları nedeniyle kendisine 1922'de Nobel Fizik Ödülü, nükleer silahların sınır­landırılması konusundaki barışçı çalışmaları nedeniyle de 1957'de Ford Vakfı'nın ilk Barış İçin Atom Ödülü verilmiştir.


Kopenhag'da doğan Bohr, Kopenhag Üniversitesi'nde öğrenimini ve doktora çalışması­nı tamamladıktan sonra 1911'de İngiltere'ye gitti. Ertesi yıl Ernest Rutherford'un Man-chester'daki laboratuvarında atomun yapısına ilişkin kuramsal çalışmalarına başladı. Rut-herford, en basit element olan hidrojen için bir atom modeli geliştirmişti. Bu modelden yola çıkan Bohr, atomun artı yüklü ağır bir çekirdek ile bu çekirdeğin çevresindeki yö­rüngelerde dolanan eksi yüklü elektronlardan oluştuğunu kanıtladı. Bohr'un kuramına göre elektronlar yalnızca belirli yörüngelerde bulu­nabilir. Bu durumda atom kararlıdır; ne enerji soğurur, ne de enerji yayar. Bir ato­mun ışık ışınları biçiminde bir enerji yayması için, elektronların bu kararlı yörüngeden çe­kirdeğe daha yakın olan bir iç yörüngeye atlamaları gerekir. Bu ışıma, kuvantum denen küçük "enerji paketleri" halinde salınır ve gene Bohr'un açıklamasına göre, elektron yörüngelerinin büyüklüğünü ve çekirdekten uzaklığını belirleyen de kuvantum sayılarıdır.
Bugün fiziğin temel kuramlarından biri olan kuvantum kuramı, Bohr'un çalışmaları­na başladığı dönemde daha yeni ortaya atıl­mıştı. Bohr, bilim adamları arasındaki yaygın inancı yıkarak, kuvantum kuramının eski kuramlarla çelişmediğini gösterdi.

II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar Dani­marka'ya girince, Naziler'e karşı olduğu için gizlice ülkesinden ayrılmak zorunda kalan Bohr, bir süre İsveç ve İngiltere'de yaşadı. Sonra ABD'ye geçerek New Mexico'daki Los Alamos atom laboratuvannda danışmanlık yaptı. 1945'te ilk atom bombasının atılmasın­dan hemen sonra da, atom silahlarının ulus­lararası denetimi için büyük bir çaba gösterdi. Aynı yıl ülkesine dönerek Danimarka Atom Enerjisi Komisyonu'nun başkanı oldu. Daha sonra yeniden Kuramsal Fizik Enstitüsü'nün başkanlığına getirildi


Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....