Arama

FIFA Dünya Kupası - Tek Mesaj #1

RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
23 Eylül 2008       Mesaj #1
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
200pxbundesarchivbild18

FIFA Dünya Kupası (İngilizce: FIFA World Cup), FIFA tarafından dört yılda bir düzenlenen futbol organizasyonudur. 1930 yılında düzenlenmeye başlanmıştır. 1942 ve 1946 yıllarında II. Dünya Savaşı nedeniyle yapılamamış olan Dünya Kupası'na gitmek için dünya üzerindeki 200 millî takım iki yıl boyunca mücadele verirler. 19 kez düzenlenen turnuvanın en başarılı takımı kupayı 5 kez kazanan Brezilya'dır. En son düzenlenen 2010 yılında turnuvayı final maçında Hollanda'yı uzatmalarda 1-0 yenen İspanya kazanmış ve tarihindeki ilk dünya şampiyonluğuna ulaşmıştır.
Turnuvanın geçerli statüsünde 32 millî takım grup mücadelelerinden itibaren bir ay boyunca kupada boy göstermeye başlar. Bu bir aylık süreye FIFA Dünya Kupası Finalleri adı verilir.
Şimdiye dek düzenlenen ondokuz turnuvayı sekiz farklı millî takım kazanmıştır. Brezilya kazandığı 5 şampiyonluk ile kupanın en başarılı takımıdır, ayrıca tüm finallere katılmış olan tek takımdır. Brezilya'nın ardından 4 şampiyonluk ile İtalya, 3 şampiyonluk ile Almanya, 2'şer şampiyonluk ile Arjantin ve ilk turnuvayı kazanan Uruguay,1'er şampiyonluk ile de İngiltere, Fransa ve İspanya gelir.
FIFA Dünya Kupası dünyanın en çok izlenenler spor olaydır. Almanya'da düzenlenen 2006 FIFA Dünya Kupası'nın final maçını yaklaşık olarak 715.100.000 kişi izlemiştir.

Jules Rimet Kupası

Kupa ilk düzenlendiği 1930 yılında bu turnuvayı organize eden dönemin FIFA başkanı Fransız Jules Rimet'in onuruna onun adıyla anıldı. Bugünkü FIFA Dünya Kupası'nın da başlangıcı kabul edilen Jules Rimet Kupası'nda şampiyon takım kupayı 4 seneliğine alıyor ve bir sonraki kupanın şampiyonuna kupayı devrediyordu. Kupa, İngiltere’deki 1966 Dünya Kupası finalleri öncesi sergilenirken çalındı. Nasılsa bir süre sonra kupa "Pickles" adlı bir köpek tarafından Londra’da bir çöpte bulundu. Konulan kurala göre, kupayı şampiyon olup üç kez kazanan ülkenin millî takımı ebediyen alma hakkını elde edecekti. Brezilya, 1970 FIFA Dünya Kupası'nda 3. kez şampiyon olarak bu kupayı müzesine götürme hakkı kazandı. Ancak, kupa 1983’te Brezilya’da ikinci kez çalındı ve o zamandan beri bir türlü bulunamadı. Hırsızların "kupayı eriterek altınından faydalandıkları" en çok konuşulan varsayım oldu. Ve Brezilya Futbol Federasyonu FIFA ile birlikte kupanın bir kopyasını yaptırmak zorunda kaldı.
İkinci kupa 1974 yılında FIFA tarafından 53 aday arasından seçildi. İtalyan heykeltıraş Silvio Gazazniga’nın eseri diğer 52 aday arasından sıyrılarak Dünya Kupası'nın "kupa"sı olmaya hak kazandı. Silvio Gazazniga’nın eseri olan günümüzün kupası saf altından ve alt tarafında ise bakalit ile kaplıdır. 4.970 gram ağırlığındaki kupa’nın boyu ise 36 santimetredir. Kupadaki çalışmada "futbolcuların yerküreyi altından desteklemesi ve oyunu kazanma anının kıyaslanamaz duygusu" heykeltıraşın anlatmak istediği anadüşünce olmuştur.

Tüm yılların finalleri

ghhhhhhhhhhhhhhhhhhf

En erken gol

ghghghgv


KAYNAK Vikipedia

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen AndThe_BlackSky; 5 Mayıs 2011 20:43 Sebep: Konu Güncellenmiştir.