Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Eylül 2008       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
24bkc5d

Eğer sabit disk alanındaki gelişmeleri ekran kartı veya işlemci alanında yaşanan gelişmelerle karşılaştırırsanız bir şeyi fark edersiniz: çok az olmazsa olmaz vardır ve gerçekten "büyük kazançlar" yoktur. Sabit diskler ilk bakışta sıkıcı gibi gelebilir ancak bu sadece ilk bakış için geçerlidir. Aslında depolama yoğunluğu bakımından çok ciddi ilerlemeler sağlandı ve başarım da sürekli olarak arttı; sadece başarım artışları depolama kapasitesindeki artışlar kadar çok göze batmıyor. Bazı durumlarda uzmanlar bile üzerindeki etikete bakmadan iki sabit diski bir birinden ayıramayabilir ancak iki model arasında başarım farkları olabilir. Teknik özellikleri bir birine yakın karşılaştırılabilir sürücüleri hatta aynı olanları inceleseniz bile bazı ölçülebilir farklar olduğunu görürsünüz.

indexhtml&ampcb3ee4573797

"Ölçülebilir" kelimesini özellikle kullandım çünkü Hitachi sürücü ile Western Digital sürücü kullanan benzer sistemler arasındaki farkı kimse söyleyemez (güncel parçalar kullanıldığını varsayıyorum). 10,000 RPM Western Digital Raptor ve 7,200 RPM sürücüler arasında ya da RAID 0 düzeneği ile tekli bir disk arasında hissedilir farklar vardır ancak orta seviye 7,200 RPM sürücüler arasındaki farklar çok küçüktür. Yine de bazı açılardan farklar olduğunu gözden kaçırmamak gerek; değişen önbellek (cache) boyutları ve Seri ATA veya UltraATA sürümler duruma göre farklar yaratır.
Bu yazıda sabit disklerin başarımları üzerinde rol oynayan bütün parametreleri açıklamağa çalışacağız. Kısaca sayarsak bunlar sürücü biçim etmeni (form factor), plaka çapı ve sayısı, kayıt teknolojisi ve veri yoğunluğu, dönüş hızı ve erişim süresi, arayüz ve önbellektir. Daha sonra Seagate'in Barracuda 7200.10 sabit disk ailesine bakacağız ve benzer teknik özellikleri olan sabit disklerin farklı depolama kapasiteleri, önbellek büyüklükleri ve arayüzlerle (Seri ATA - UltraATA) ne farklar sunduklarını inceleyeceğiz. En büyük kapasiteli sürücünün en hızlı olmadığını ve 16 MB önbelleğin o kadar da fazla başarım sunmadığını gördüğünüzde şaşıracaksınız.
Sabit disk başarımını tam olarak anlayabilmek için pek çok Seagate Barracuda 7200.10 sürücüye bakmış olduk. Bunun sonucunda, sadece önbellek büyüklükleri arasına farklılık olan iki sürücünün başarım bakımından çok farklı sonuçlar vermediğini gördük: 16 MB önbelleğin 8 MB önbelleğe göre bizim yaptığımız deneylerde önemli bir artısı yoktu ve bu durum hem Seri ATA hem de UltraATA modelleri için geçerli. En azından SATA sürücülerin daha fazla önbellek alanından bir fayda sağlamasını bekliyorduk ancak 7200.10 ailesi söz konusu olduğunda 16 MB önbelleğe yatırım yapmak eğer daha ucuz olan 8 MB önbellekli alternatifi varsa para kaybıdır. Ancak fiyat aynıysa 16 MB önbelleğe sahip olmanın hiç bir zararı yok...

indexhtml&ampcbc29bf5f364

Aynı sabit disk ailesi içinde bile farklar olduğunu bildiğinize göre artık daha güveli satın alma kararı verebilirsiniz. Plaka başına düşen en yüksek kapasiteyi kullanmayan sürücüler biraz daha düşük erişim sürelerine sahipler çünkü sabit disk kafasının çalışma aralığı biraz daha küçültülmüş oluyor. Ancak bu arada en yüksek kapasiteyi kullanan sürücülerse biraz daha yüksek aktarım hızları sunuyorlar.
Bununla beraber aynı aile içerisinde bulunan modeller arasında en hızlı olanla en yavaş olan arasındaki fark kesinlikle farklı nesiller arasındaki farktan çok daha küçük. Bizim deneyimlerimize göre yeni sürücüler her zaman eskileri geçiyorlar.



Son düzenleyen Blue Blood; 10 Aralık 2008 00:47