Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Eylül 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Cadı Maki Maymunu (Tarsium spectrum)

4bil8

Endonezya ve Filipinler'deki or­manlarda yaşayan bu küçük maymunlar, dim­dik ağaçlara hızla tırmanabilen ve büyük bir sıçrayışla ağaçtan ağaca atlayan çok çevik hay­vanlardır. Tarsiidae adıyla ayrı bir familya oluşturan bu hayvanların parmak uçlarındaki vantuz gibi emici yastıkçıklar dallara sıkıca tu­tunmalarını, uzun ve püsküllü kuyrukları ise daldan dala sıçrarken dengelerini yitirmemelerini sağlar.
Cadimaki, ağaçlarda yaşamasını kolaylaştı­ran bu özelliklerinden başka, iyi bir avcı ol­masını sağlayan başka özelliklerle de donatıl­mıştır. Örneğin top gibi yusyuvarlak olan ba­şını 180° döndürebilir. Kocaman ve patlak gözlerinden de anlaşılacağı gibi bir gece hay­vanıdır; böceklerle beslenir ve hem başının geniş dönme açısı, hem de keskin görüşlü göz­leriyle karanlıkta bile avını kolay kolay ka-çırmaz.
Cadımakilerin üç türü vardır. Bunların en küçüğü 9 cm, en irisi yaklaşık 16 cm uzunlu­ğundadır. Ama kuyruklarının uzunluğu boy­larının iki katını bulur. Rengi gri ile kahve­rengi arasında değişen ince, ipeksi tüyleri ka­lın ve kabarık bir post oluşturur.
Cadimakilerin dişisi altı ay kadar süren bir gebelikten sonra tek bir yavru doğurur. Doğ­duğunda kürklü, gözleri açık ve oldukça geliş­miş olan bu yavru annesinin kürküne tutuna­rak dolaşabildiği gibi, kendi başına dallara da tırmanabilir.


MsXLabs.org & Temel Britannica