Arama


KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
1 Ekim 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Ağaç Baskı
MsXLabs.org

Ad:  ağaç baskı 1.jpg
Gösterim: 2335
Boyut:  34.1 KBAd:  Ağaç baskı 2.jpg
Gösterim: 2359
Boyut:  31.7 KB
Bu oyun kâğıtları ağaçbaskı tekniğiyle üretilmiştir.
Soldaki : Sinek kızı 18. yüzyıl Fransız desenidir.
Sağdaki : Maça papazı ise 19. yüzyılda ingiltere'de basılmıştır.
Ağaç Baskı, özel bir yöntemle resim yapma ve boyama tekniğidir. Bu teknikle yapılmış resimlere de ağaçbaskı denir. Ağaçbaskı yap­mak için önce düz yüzeyli bir ağaç blok üzerine istenen resim çizilir. Daha sonra çizilen resmin dışında kalan bölümler keskin hır araçla kesilip çıkarılarak, resmin ağaç vuzevınde bir çıkıntı oluşturması sağlanır. En sonunda bu çıkıntıya mürekkep sürülerek uvgun bir kâğıt üzerine bastırılır. Bövlece. ağaç blokun mürekkep sürülmüş olan çıkıntılı bölümleri kağıt üstünde ız bırakır. Kâğıt Üzerindeki baskıda resmin görüntüsü ters çıkacağı için. resmin ağaç blok üzerine ters olarak çizilmesi, hatta sanatçının imzasını bile tersine alması gerekir

Ad:  ağaç baskı.jpg
Gösterim: 3178
Boyut:  85.0 KB
Balık tutan adam resmi 15. yüzyıldan kalma bir ingiliz elyazmasındaki ağaçbaskılardan biridir.

Ağaçbaskıda armut, kiraz çınar kavın gibi yumuşak odıınlu ağaçlar kullanılır Baskıda kullanılacak ağaç blokun yüzeyi pürüzsüz ve son derece düz olmalıdır Blok üzerinde desen oluştururken yararlanılan temel araç bıçaktır: ama vıv açmak amacıvla düz va da oluklu keskiler de kullanılır Resmin dışında kalan gereksiz ve bos alanlar da eene keskilerle kesilip çıkarılabilir. Ağaç blokun varıl­maması ve desen kenarlarının pürüzsüz olma­sı için kullanılan araçların çok keskin olması gerekir.
Ağaçbaskı işleminde mürekkep bir silindir yardımıyla sürülür. Silindir ileri geri hareket ettirilerek, desenin bütün çıkıntılı bölümleri­ne ince bir katman halinde mürekkep yayılır. Baskı kâğıdı mürekkepli yüzey üzerine özenle serilir; daha sonra kâğıdın arkası düzgün bir ovma yastığıyla ya da bir kaşık sırtıyla düzenli biçimde ovuşturulur. Blok yüzeyindeki mü­rekkep baskı kâğıdına iyice aktarılana kadar bu işlem sürdürülür.

Kaynak: MsXLabs.org &Temel Britannica
Gerçekçi ol imkansızı iste...