Arama


KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
2 Ekim 2008       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Ağaçbaskının Tarihi, Ağaçbaskılar ortaçağ döneminde Avrupa'da kumaş üzerine desen basmak için kullanılırdı. 14. yüzyılın sonlarına doğru oyun kâğıdı ve dinsel resim basımında da gene bu baskı tekniği uygulandı. Baskı makinesinin bulun­masından sonra, basılacak kitaplar ağaçbaskı tekniğiyle resimlenmeye başladı. O günlerde ressamların ağaç blok üzerine çizdikleri de­senlerin kesim ve işlenişini bu alanda uzman­laşmış kişiler gerçekleştiriyordu.

Ağaçbaskı çok yaygın, ucuz ve kullanışlı bir teknikti. Bu teknikle bir resmin pek çok kopyası çıkarılabiliyor, yeni bir baskı gerekti­ğinde eldeki bloklar kullanılabiliyordu. Nite­kim ağaçbaskıyı başka yöntemlerle yapılan resimlerden farklı, özgün ve çok güzel bulan sanatçılar vardı. Ağaç baskıya büyük önem veren sanatçıların en ünlüsü Albrecht Dürer' di. Dürer'in ürettiği ağaçbaskılar belki de dünyada yapılanların en iyileridir (bak. DÜ­rer, Albrecht).
18. yüzyılın sonlarında artık Avrupalı res­samların çoğu ağaçbaskıyı bir yana bırakmış, bunun yerine ağaç gravürcülüğü ya da oyma-baskı denen değişik bir yöntem uygulamaya başlamıştı (bak. Oymabaskt). Günümüzde ki­tapların resimlendirilmesinde oymabaskı ağaçbaskıdan daha çok kullanılır. Bununla birlikte yakın dönemlerin birkaç ünlü sanatçı­sı çalışmaları arasına ağaçbaskıları da kat­mıştır.


Kaynak: MsXLabs.org &Temel Britannica


Gerçekçi ol imkansızı iste...