Arama


kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
6 Ekim 2008       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Türk Lirası



1 Ocak 2005'te tarihi bir reforma imza atarak paramızdan altı sıfırı kaldırdık ve "Yeni Türk Lirası"na (YTL) geçişi başarıyla gerçekleştirdik. Paramızın, yüksek enflasyon ortamında sürekli değer kaybetmesi neticesinde uğramış olduğu itibar kaybının somut bir yansıması olan bol sıfırlı halinden kurtarılarak milletimize yaraşır bir görünüme kavuşması, uzun yıllar hayal edildiği halde, uygun ekonomik koşullar sağlanamadığı için gerçekleştirilememişti. Enflasyonla mücadelede hep birlikte gösterdiğimiz kararlılığın neticesinde gerekli şartlar oluştu ve yeni para birimimizle tanışmanın heyecanını yaşadık.
Bu değişim, iki aşamalı bir reformun ilk adımıydı.
Şimdi, para reformunun, ikinci ve nihai aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Bu aşamada, para birimimize geçici bir süre için ve karışıklıkları önlemek amacıyla eklediğimiz "Yeni" ibaresini kaldırıyor, paramızın asli ve geleneksel adına, "Türk Lirası"na (TL) dönüyoruz.
Yeniden "Türk Lirası" ve "Kuruş" adını alacak olan banknot ve madeni paralarımız
1 Ocak 2009 tarihinden itibaren, yenilenen tasarımları, değişen boyutları ve gelişmiş güvenlik özellikleriyle aramızda olacak. YTL banknot ve madeni paralar 2009 yılı boyunca TL banknot ve madeni paralarla birlikte tedavülde olmaya devam edecek, 1 Ocak 2010 tarihinde tedavülden kaldırılacaktır.
Yeni banknot ve madeni paralarımızın fiziki görünümleri ve güvenlik özelliklerinin tanıtımını Ekim ayında yapacağız. Yeni paralarımızı tanıma ve tanıtma konusunda tüm kurumlarımızın ve yurttaşlarımızın gereken ilgiyi göstereceğine ve her tür desteği vererek ulusal bir değer olan paramıza sahip çıkacağına inanıyorum.
Ülkemize hayırlı olmasını dilerim.
Durmuş Yılmaz
Başkan
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
Fiziki Görünümleri





Banknotlar

200l k 200 Türk Lirası 50l k 50 Türk Lirası 10l k 10 Türk Lirası

100l k 100 Türk Lirası 20l k 20 Türk Lirası 5l k 5 Türk Lirası
Madeni Paralar

1l k 1 Türk Lirası

50k k 50 Kuruş 25k k 25 Kuruş 10k k 10 Kuruş 5k k 5 Kuruş 1k k 1 Kuruş


200l
200 Türk Lirası (72 x 160 mm)

200 Türk Lirası’nın ön yüzünde Atatürk’ün, 1934 yılında Çankaya Köşkü’nde Cemal Işıksel tarafından çekilmiş fotoğrafından yararlanılarak oluşturulmuş bir portresi bulunmaktadır.
Arka yüzünde ise Yunus Emre’nin bir portresi yer almaktadır. Kaynaklarda; 1238 – 1320 yılları arasında yaşadığı belirtilen Yunus Emre, Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü olan mutasavvıf bir Türk halk şairidir. Arka yüz tasarımında ayrıca “Yunus Emre’nin anıt mezarı, dizelerinde yer verdiği gül motifi, barışı ve kardeşliği simgeleyen güvercin motifi ile felsefesini en iyi vurgulayan ‘Sevelim, Sevilelim’ dizesine” yer verilmiştir.

50l

50 Türk Lirası (68 x 148 mm)

50 Türk Lirası’nın ön yüzünde Atatürk’ün, 1931 yılında Gazi Çiftliği’nde Cemal Işıksel tarafından çekilmiş fotoğrafından yararlanılarak oluşturulmuş bir portresi bulunmaktadır.
Arka yüzünde ise Fatma Aliye’nin bir portresi yer almaktadır. 1862 – 1936 yılları arasında yaşamış olan Fatma Aliye, Türk edebiyatının ilk kadın romancılarından biri ve ilk kadın felsefecidir. 1934 yılında “Topuz” soyadını almıştır. Arka yüzün tasarımında ayrıca, Fatma Aliye’nin edebiyatçı kişiliğini vurgulamak üzere “hokka, tüy kalem, kağıt ve kitap” gibi figürler ile kadın zerafetini simgeleyen “çiçek” motiflerine yer verilmiştir.

10l

10 Türk Lirası (64 x 136 mm)

10 Türk Lirası’nın ön yüzünde Atatürk’ün, 1927 yılında Ethem Tem tarafından çekilmiş fotoğrafından yararlanılarak oluşturulmuş bir portresi bulunmaktadır.
Arka yüzünde ise Ordinaryüs Prof. Dr. Cahit Arf’ın portresi yer almaktadır. 1910 – 1997 yılları arasında yaşamış ve Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli matematikçilerden biri olan Cahit Arf, kendi adıyla bilinen birçok teoremi ile dünya çapında tanınmıştır. Cahit Arf’ın “Arf Değişmezi”nden alınan bir kesitin yanı sıra “aritmetik diziler, abaküs, sayılar ve bilgisayar teknolojisinin temeli olan sayısal sistemi belirten ikili (Binary) sayı sistemini ifade eden rakamlar” gibi matematik ile ilgili motifler 10 Türk Lirası’nın arka yüzünde yer alan diğer unsurlardır.


100l


100 Türk Lirası (72 x 154 mm)

100 Türk Lirası’nın ön yüzünde Atatürk’ün, 1934 yılında Çankaya Köşkü’nde Cemal Işıksel tarafından çekilmiş fotoğrafından yararlanılarak oluşturulmuş bir portresi bulunmaktadır.
Arka yüzünde ise Itri adıyla da bilinen Buhurizade Mustafa Efendi’nin bir portresi yer almaktadır. Kaynaklarda; 1640 – 1712 yılları arasında yaşadığı belirtilen Itri, Klasik Türk Müziği’nin kurucusudur. Itri portresinin yanı sıra arka yüzde “notalar, kudüm ve ud gibi enstrümanlar” ile Itri’nin Mevlevi kişiliğine uygun olarak “ney üfleyen Mevlevi dervişi” figürünün oluşturduğu bir kompozisyon yer almaktadır.


20l


20 Türk Lirası (68 x 142 mm)

20 Türk Lirası’nın ön yüzünde Atatürk’ün, 1931 yılında Gazi Çiftliği’nde Cemal Işıksel tarafından çekilmiş fotoğrafından yararlanılarak oluşturulmuş bir portresi bulunmaktadır.
Arka yüzünde ise Mimar Kemaleddin’in portresi yer almaktadır. 1870 – 1927 yılları arasında yaşamış olan Mimar Kemaleddin, imza attığı mimari eserler ve eserlerindeki tarz ile ulusal mimarlık akımının öncülerinden biri olarak kabul edilir. Yine arka yüzde, Mimar Kemaleddin’in eserlerinden biri olan “Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası”nın çizgisel bir çalışması ile “kemer, dairesel motif ve mimarinin üç boyutlu yapısını simgelemek üzere küp, küre, silindir” gibi formlar tasarım bütünlüğü içinde kullanılmıştır.


5l

5 Türk Lirası (64 x 130 mm)
5 Türk Lirası’nın ön yüzünde Atatürk’ün, 1927 yılında Ethem Tem tarafından çekilmiş fotoğrafından yararlanılarak oluşturulmuş bir portresi bulunmaktadır.
Arka yüzünde ise Ordinaryüs Prof. Dr. Aydın Sayılı’nın portresi yer almaktadır. 1913 – 1993 yılları arasında yaşamış olan Aydın Sayılı, Harvard Üniversitesi’nde ve bilindiği kadarıyla dünyada bilim tarihi alanında verilen ilk doktora derecesinin sahibidir. Arka yüzde ayrıca “güneş sistemi, atomun yapısı, DNA ve ilk çağ mağara resimleri” gibi motifler bir kompozisyon içinde kullanılmıştır.
1l
50k
25k
10k
5k
1k
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen kompetankedi; 6 Ekim 2008 18:46