Arama


Edd-iTöR - avatarı
Edd-iTöR
Ziyaretçi
7 Ekim 2008       Mesaj #2
Edd-iTöR - avatarı
Ziyaretçi
Üzüm (Vitis)

Yeryüzünde kültürü yapılan en eski meyve türlerinden birisidir.
Tarihçesi M.Ö. 5000 yılına kadar dayanır. Anavatanı Anadolu'yu da içine alan Küçük Asya denilen, Kafkasya'yı da kapsayan bölgedir. Diğer meyvelerle kıyaslandığında en fazla çeşide sahip olan türlerden biridir. 15.000'nin üzerinde üzüm çeşidi bulunduğu tahmin edilmektedir. Anavatanı Anadolu olan çeşitler 1200'ün üzerindedir. Bu çeşitlerden oluşturulmuş Milli Koleksiyon Bağı Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde bulunmaktadır. Bunların 50-60 kadarının ekonomik üretimi yapılmaktadır.

Dünya'da Üzüm Üretimi
İtalya, Fransa ve İspanya gibi Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere ABD ve Çinde bol miktarda yetiştirilen üzüm, ülkemizde de en çok yetiştirilen meyvelerden birisidir. Türkiye, dünyada üzüm üretimi bakımından Çinden sonra 6. sırada gelmektedir. Türkiye'yi sırasıyla İran ve Arjantin izlemektedir.
180px Grape 00005
Sofralık üzüm



Türkiye'de Yetiştirilen Bazı Üzüm Çeşitlerinin Özellikleri

Çeşit Tanenin rengi Biçimi Kullanım şekli Adakarası Siyah Yuvarlak Şaraplık Aküzüm Kırmızımsı Yuvarlak Sofralık Bornova misketi Sarımtrak Beyzi Şaraplık Çavuş Yeşil-sarımsı Yuvarlak-beyzi Sofralık Çekirdeksiz Açık sarı Yuvarlak-beyzi Sofralık, kurutmalık Hamburg misketi Siyah-morumsu Büyük-beyzi Sofralık Horozkarası Koyu mor İrice Sofralık İrikara Siyah İrice Sofralık Kadınparmağı Sarı-yeşil Çok iri-beyzi Sofralık, kurutmalık Kişmiş Kırmızı Çok küçük-yuvarlak Sofralık Kozak Yeşilimsi İri-yuvarlak Sofralık Misket Beyaz yuvarlak, orta büyüklük Şaraplık, sofralık Müşküle Beyaz-kehribar Beyzi Sofralık Narince Kirli yeşil İri beyzi Sofralık, kurutmalık Razakı Sarımsı yeşil İri beyzi Sofralık, kurutmalık Yapıncak Sarımsı yeşil Yuvarlak Sofralık, şaraplık Yediveren Siyah-kırmızı Çok iri-yuvarlak Sofralık Kalecik Karası Siyahımsı kırmızı
Şaraplık Narince Siyah Orta yuvarlak Şaraplık Öküzgözü Siyah
Şaraplık Boğazkere Siyah
Şaraplık Üzüm, üç binden fazla renk ve tadıyla taze ve kuru olarak yiyebileceğimiz en yaygın ve sevilen meyvelerden biri olma özelliğini taşıyor.
Üzümün; anti-oksidan, anti-aging, kan yapımına yardımcı ve kanserden koruyucu etkileri bilinmektedir. Siyah üzüm kabuğunda bulunan 'Resveratrol' maddesi, anti-kanserojen ve anti-oksidan olma özelliklerini taşımakta ve beyin hücrelerini korumaktadır. Üzümün çekirdeğindeki diğer bir madde olan 'Quersetin' ise, kan yapımına yardımcı olmaktadır. Bu yolla damarların sağlığını da olumlu yönde etkilemektedir.
Üzümün güçlü anti-oksidan özelliği, E vitamininden 50, C vitamininden ise 30 kat daha fazladır. Üzüm şırasında; su (%70-80), karbonhidratlar (%15-25), organik asitler (%0.3-1.5), tanenler (%0.01-0.10), azotlu bileşikler (%0.03-0.17), mineral bileşikler (%0.3-0.5) bulunmaktadır
Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 22 Aralık 2008 21:37