Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #930

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Ekim 2008       Mesaj #930
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ANKARA'DAN RUMLARA UYARI

Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs'ta Yarın Devam Edecek Doğrudan Müzakereleri Öncesi KKTCMehmet Ali Talat'a Tam Destek Verirken, Rumları da Uyardı. Dışişleri Sözcüsü Burak Özügergin, "Bir Fırsat Penceresi Açılırsa, Bunu Değerlendirmesi Lazım. Bu Süreç Sonsuza Kadar Süremez" Dedi.


Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs'ta yarın devam edecek doğrudan müzakereleri öncesi KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a tam destek verdi. Dışişleri Sözcüsü Burak Özügergin, Talat'ın "yapıcı" tutumunu desteklediklerini söylerken Rumları da uyararak "Bir fırsat penceresi açılırsa bunu değerlendirmesi lazım. Bu süreç sonsuza kadar süremez" dedi. Burak Özügergin, haftalık olağan basın bilgilendirme toplantısında bir soru üzerine Kıbrıs'ta yarın devam edecek doğrudan müzakereleri öncesi Ankara'nın KKTC Yönetimine yönelik desteği yineledi.
-"TÜRK TARAFINA HAKSIZ İTHAMLAR"-
Kıbrıs'ta Eylül başından beri devam eden süreçte Kıbrıs Rum tarafından beklenen ve umulan biçimde hareket etmediğini kaydeden Özügergin, Rumların, Türk tarafına haksız suçlamalarda bulunduklarını kaydetti. Özügergin, şöyle devam etti:
"Türk tarafını hedef alan ithamların BM kapsamlı çözüm felsefesi ve parametrelere aykırı olduğunu düşünüyoruz. Önemli olan bir fırsat penceresi açılırsa, bunu değerlendirmesi lazım. Bu süreç sonsuza kadar süremez. Toplantıların eksersiz haline dönüşülmesine izin verilmemeli."
Mehmet Ali Talat'ın izlediği "yapıcı" ve "lokomotif" tutumunu desteklediklerini de ifade eden Sözcü, çözümün yeni bir ortaklık gerektirdiğini vurguladı. Özügergin, " İki ayrı halk, iki ayrı demokrasinin varlığına dayanması gerekecek. İki kesimli, siyasi bakımdan eşit ve kurucu devletlerin eşit statüsüne dayanacaktır. Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devam edeceği bir çerçevede çözüm olacaktır."
-"HER DÖNEM İKİ BAŞLIĞIN AÇILMASINI UYGUN GÖRMÜYORUZ"
Bu arada, Dışişleri Sözcüsü, Fransa'nın AB Dönem Başkanlığı sırasında kaç müzakere başlığının açılmasını beklediklerine ilişkin bir soru üzerine, "Biz mümkün olduğu kadar çok fasıl açılmasını istiyoruz ve bunu dile getiriyoruz" dedi.
Teknik açıdan açılmaya hazır bir düzine başlığın bulunduğunu anlatan Sözcü, buna karşın her başkanlık döneminde iki başlığın açılması gibi "fiili" bir durum oluşmaya başladığını gördüklerini belirterek, "Biz, bunu uygun görmüyoruz. Teknik açıdan açılmaya hazır tüm fasılların açılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
-"ERMENİSTAN İLE SORUNLAR KONUSUNDA UMUT PENCERESİ"-
Dışişleri Sözcüsü, Ermenistan ile yeni temasların olup olmayacağı sorusunun karşısında da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan ziyaretinin ardından 26 Eylül'de New York'ta Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları arasında "üçlü toplantı" yapıldığını anımsattı.
Özügergin "Yeni bir umut penceresinin açıldığını düşünmek istiyoruz. Son yaşanan gelişmeler, hem Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunlar, hem de Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunların çözümüne zemin teşkil etmesini ümit ediyoruz" dedi.
Dışişleri Sözcüsü, İsrail'deki iç gelişmeler nedeniyle ertelenen, Türkiye aracılı Suriye-İsrail görüşmelerinin 5. turunun yapılması için taraflarla temasların sürdüğünü belirterek tarafların "yapıcı" bir tutumunun olduğunu da vurguladı. (ANKA)
(CN/BÜN)