saglıklı yaşam ve kefir
Kafkasya'da "gençlik iksiri" olarak bilinen kefirin;
Beslenme Değeri ve Sağlık İçin Yararları
Sütteki tüm besin maddelerini içerdiği için kefirin besleme değeri çok yüksektir. Oluşumu sırasında mikroorganizmalar sütteki proteinleri pepton, peptik hatta amino asitleri; süt sekerini de süt asidi ve alkole kadar parçaladıklarından sindirimi kolaydır, Ayrıca ortaya çakan bu yeni maddeler serinletici, iştah açıcı sevilen bir tat ve aromaya sahip olan bu süt mamulünün karakteristik özelliklerini oluştururlar.
Hazmının kolay, proteince zengin olusu nedeniyle kefir hastalar ve çocuklar için uygun bir besindir. Hatta 20-30 günlük çocuklara bile günde 1-2 kaşık içirilmesi önerilmektedir. Tüm eksi süt mamulleri gibi sürekli kefir içilmesinin bağırsak florasını düzelttiği ve buna bağlı olarak bazı bağırsak rahatsızlıklarını iyileştirdiği açıklanmıştır. Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklar, iştahsızlık ve uykusuzluk içinde yararlı olmaktadır. Bunların dışında halk arasında bu süt mamulünün ülser, yüksek,tansiyon,bronşit, astım, safra bozuklukları ve diğer bazı hastalıkların tedavi edici özelliğe sahip olduğu ileri sürülmektedir Hatta son günlerde doktorların bir kısmi bazı hastalıklar için kefir içilmesini önermektedirler. Fakat bu konularda henüz bilimsel araştırma sonuçları mevcut değildir. Bunların incelenmesi gerekir. Çeşitli i hastalıkların iyileştirilmesinde hastalık sürecinde günde 1 lire kadar kefir alınması gerektiği, hatta bunun altı aydan 1 seneye kadar devam edilebileceği bildirilmektedir. Bu miktarı bir defada değil 2-3 içimde alınabilir. Ülser gibi mide rahatsızlıkları için içilecek kefir eksi değil taze olmalıdır.
Kurdal, şu bilgiyi verdi:
"Kefir, şifa verici özelliğiyle sinirsel rahatsızlıklar, iştahsızlık ve uykusuzluk başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geliyor. Kefirin gençlik içkisi olarak tanındığı ve su yerine içildiği Kafkasya'da verem, kanser ve hazım bozukluğu gibi hastalıklara rastlanmadığı ve ortalama insan ömrünün 110-130 yıla ulaştığına ilişkin bilgi birçok literatürde yer alıyor. Bu ürünün yüksek tansiyon, bronşit, sarılık, ishal, kabızlık, egzama ve safra rahatsızlıklarına iyi geldiği de biliniyor."
Kurdal, kefirin düzenli olarak 6 ay süreyle günde en az 500 mililitre tüketilmesi halinde gençleştirici etkiye sahip olduğunu, yaşlıların sağlığı üzerinde yararlı etkileri bulunduğunu sözlerine ekledi
.......Kefir, sütün içindeki tüm besin maddelerini içerdiği için beslenme değeri yüksek bir maddedir.1 günlük kefirin bileşimi Tablo1 den görülmektedir.
Tablo 1 Kefirin bileşimi (Karagözlü ,1990)
Kurumadde : 11.63
Yağ : 2.80
Protein : 3.57
Laktoz : 3.35
Kül : 0.69
Asitlik (SH) : 39.26
Alkol (ppm) : 1365
Asetaldehit (ppm) : 29.5
Mikroorganizmaların etkisi ile laktoz ve proteinlerdeki değişmeler, kefirin hazmını kolaylaştırır. Diğer yandan oluşan bu yeni maddeler iştah açıcı, serinletici, sevilen tat ve aroma oluştururlar. Kefirdeki laktoz oranı süte oranla azaldığı için bağırsakları laktoza duyarlı kişiler kefirir rahatlıkla içebilir. Kefirde bulunan CO2 sindirimi kolaylaştırır.Diğer yandan başta B12 olmak üzere bazı B grubu vitaminler sentezlenmiş olarak kefirde bulunur.Kefirde oluşan süt asidinin %90 dan fazlasının L(+) süt asidi olduğu bildirilmiştir. L(+) süt asidi vücut tarafından kolayca sindirilmekte ve fizyolojik olarak da önemi bulunmaktadır.
Kefirin bazı rahatsızlıkları ve hastalıkları iyileştirdiği bir çok literatürde bildirilmiştir. Kefirde oluşan asetik asit, H2O2 gibi antbakteriyel maddeler ve ayrıca antibiyotikler E.coli, Salmonella gibi patojen bakterilere antibakteriyel etki yapmaktadır. Ayrıca kefir mide ve pankreas gibi bazı organların salgılarını arttırmaktadır. Asetik asit bakterileri bağırsaktaki bakterilere karşı antibakteriyel etki göstermektedir. Yapılan çalışmalarda kefirin sinirsel rahatsızlıklara, iştahsızlık ve uykusuzluk için iyi bir ilaç olduğunu göstermiştir. Ayrıca halk arasında kefirin yüksek tansiyon, bronşit, safra rahatsızlıklarını iyileştirdiği bilinmektedir.
Kefir düzenli olarak günde yarım litre içildiğinde organizmayı stabilize edici etkisinin olduğu, sağlık üzerine olumlu etkiler gösterdiği belirtilmiştir. Ayrıca kefirin; karaciğer, safra, böbrek fonksiyonları ve kan dolaşımı, üzerine olumlu etkileri olduğu ayrıca antikarsinojenik özellik taşıdığı bir çok yayında belirtilmektedir.
Saglıklı yaşamak isteyenlere,ilgilenlere bilgi ve başlangıç kültürü sadece ambalaj ve kargo masrafı karşılıgı gönderebilirim.(Kefir benim için bir hobi hiç bir ticari gayem yok)
Son düzenleyen Safi; 7 Mart 2016 07:18