Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
10 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Akdeniz çevresindeki ılıman böl­gelerin ve Türkiye'nin yerli bitkisi olan engi­nar (Cynara scolymus) çok lezzetli ve sevilen bir sebzedir. Günümüzde, öbür Avrupa ülke­leri ve ABD başta olmak üzere, iklim ve toprak koşullarının elverişli olduğu birçok yerde yetiştirilir.

Sert ve dik gövdesinin yüksekliği 1 metreyi bulan enginar, ayçiçeği ve devedikeni gibi bileşikgiller (Compositae) familyasındandır. Bu yüzden, bol tüylü ve iri parçalı yaprakların çevrelediği gövdenin ucundaki çiçekler de çok sayıda mavimsi mor çiçeğin kümelenmesiyle oluşmuş bir çiçek başı ya da kömeçtir. Engi­narın sebze olarak yenen bölümü de henüz çiçek açmadan toplanan bu çiçek başlarının dibindeki çiçek tablasıdır. Ayrıca bazı yerler­de körpe yaprakları ve sapları da sebze olarak yenir.

Enginar çokyıllık bir bitkidir; toprak üstün­deki bölümleri her yıl ölür, ertesi yıl yenile­nir. Ama bitki yaşlandıkça çiçek başlarının niteliği azaldığı için genellikle dört yılda bir kök sürgünleriyle yeni bitkiler üretilir. Çok besleyici bir sebze olan enginarın Türkiye'de bayrampaşa, sakız, şıra ve darıca gibi çok tutulan yerli çeşitleri yetiştirilmektedir.

Msxlabs & Temel Britannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....