Arama


CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
10 Ekim 2008       Mesaj #2
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
MALTAERİĞİ, sulu ve lezzetli meyveleri nedeniyle ılıman kuşağın hemen her yerinde yetiştirilen bir meyve ağacıdır. Erik, kiraz ya da şeftali gibi gülgiller familyasında yer alan bu ağaca (Eriobotrya japónica) "yenidünya" adı da verilir. Anayurdunun Çin olduğu sanılan maltaeriği ilk önceleri Japonya'da yetiştirilmeye başlanmış, daha sonra buradan Akdeniz ülkelerine ve Avrupa'ya yayılmıştır. Bugün, özellikle astropik bölgelerde büyük miktarlarda üretilen maltaeriği Türkiye'de de en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilmek­tedir.

Maltaeriği ağacı yaz kış yeşil kalabilen, yani yapraklarını dökmeyen bitkilerdendir. Orta­lama 10 metreye kadar boylanabilen ağacın daha çok dal uçlarına yığılmış elips biçimli iri yaprakları vardır. Bu sert yapılı, derimsi yaprakların üst yüzü koyu yeşil, arkası ise pas rengi tüylüdür. Dalın uçlarına doğru açan küçük beyaz çiçekleri yapraklarla birlikte çok güzel bir görünüm oluşturur. Çiçekler dölle­nerek kayısı büyüklüğünde, koyu sarı ya da turuncu, yuvarlak meyveler verir. Derimsi bir kabukla örtülü meyvelerin eti bol suludur; ortasında üç ya da dört parlak kahverengi iri tohum (çekirdek) bulunur.

Maltaeriği en iyi kumlu ya da killi toprak­larda yetişir. Daha çok aşılama yoluyla, bazen de tohumdan üretilir. Genellikle ayva ya da alıç gibi dayanıklı bir anaca aşılanır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...