Arama


CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
10 Ekim 2008       Mesaj #6
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
MANÇURYA, Çin Halk Cumhuriyeti'nin ku­zeydoğu bölümüdür. Kuzeyde Heilongjiang (Heylungkyang), ortada Jilin (Kirin) ve gü­neyde Liaoning yönetim bölgeleri ile İç Mo­ğolistan özerk bölgesinin kuzeydoğu kesimin­den oluşur. Mançurya güneyde Kuzey Kore ile sınır komşusudur. Liaotung (Liaodong) Ya-nmadası'nın içlerine kadar giren San Deniz' de kıyısı vardır. Öbür yönleri tümüyle dağ­larla çevrelenmiştir. Dağların ortasında yer alan Mançurya Ovası, Songhua (Sungari) Irmağı ile Liao Ho (Liao Irmağı) tarafından akaçlanır. Songhua Irmağı, kuzeyde SSCB sınırı boyunca akan Amur Irmağı ile birleşir.

Mançurya'nın dağlık yöreleri Çin'in kereste gereksiniminin çoğunu sağlar. Ormanlarda, aralarında Mançurya kaplanı da bulunan en­der hayvanlar ve çeşitli kuşlar yaşar. Kısa süren yazlar çok sıcak, kışlar çok soğuktur. Irmaklar nisana kadar donar. Yalnızca birkaç liman donmaz. En çok yağmur kısa yaz aylarında yağar. Halkın büyük bir bölümü Çinli'dir. 2.000 yıldan uzun süredir bu bölge­de yaşayan Mançular'dan başka az sayıda Koreli vardır. Çiftçilik başlıca uğraştır. En önemli tarım ürünleri darı benzeri bir tahıl olan kaoliang, soyafasulyesi, mısır ve buğday­dır. Güneyde az miktarda pirinç ve pamuk da yetiştirilir. Koyun ve sığırlar daha kurak doğu bölgelerinde beslenir.

Mançurya, Çin'in en büyük sanayi bölgesi­dir. Shenyang'ın (Şenyang) yakınındaki Fus-hun'da (Fuşun) geniş kömür madenleri var­dır. Aynı bölgede bol miktarda demir, man­ganez ve boksit (alüminyum cevheri) de bulunur. Ayrıca bir tür koyu renkli tortul kayaç olan petrol şeylinden petrol elde edilir. Shenyang'ın güneybatısında yer alan Anshan' da (Ansan) demir çelik üretilir. Elektrik, Yalu, Songhua ve Mudanjiang (Mutankyang) ırmaklarındaki hidroelektrik santrallardan sağlanır. Shenyang ve Harbin'de her çeşit makineden başka kimyasal maddeler ve çeşit­li ürünler üretilir. Luta'da gemi yapımı ve ağır sanayi vardır. Mançurya'nın başlıca kentleri kuzeyde Harbin, merkezde Jilin (Kirin) ve Changchun (Çangçun), güneyde Shenyang' dır.

Mançurya'nın demiryolları Çin'in geri kalan bölümünden çok daha iyi durumdadır. Demiryolu ağı, önce Ruslar ve sonradan Japonlar'ın işgali sırasında döşenmiştir. Luta' nın derin su limanı, Çin'in başlıca limanların­dan biridir.

Tarih
Mançurya 2.000 yıldan uzun bir süre önce Mançular'ın ve başka kabilelerin Çin'e saldı­rılarını önlemek amacıyla yapılan Çin Şeddi' nin dışında yer alır (bak. ÇİnSeddİ). Mançular 1664'te Çin Seddi'ni aşarak Çin'i istila ettiler ve cumhuriyetin ilan edildiği 191 l'e kadar süren bir imparatorluk kurdular (bak. ÇİN Halk Cumhurİyetİ).

Mançurya'nın zenginliklerine göz koyan Rusya ve Japonya, değerli limanların bulun­duğu Liaotung Yarımadası'nın güney kesimini ele geçirmek için rekabete girişti. Bu rekabet, Japonya'nın zaferiyle sonuçlanan Rus-Japon Savaşı'nı (1904-05) başlattı. Böylece, Rusya Mançurya'nın kuzeyini, Japonya da güneyini denetim altına aldı. Japonya'nın bölge üzerin­deki baskısı giderek arttı. 1931'de Japonya burayı tümüyle ele geçirdi ve bu yöreye Mançukoku adını verdi.

1945'te, II. Dünya Savaşı'nın sonunda, Japonlar teslim oldu ve SSCB orduları Man-çurya'yı işgal etti. Daha sonra Çinliler'in yönetimine bırakılan Mançurya, 1949 Çin Devrimi'nin ardından Çin Halk Cumhuriyeti' nin sınırları içinde kaldı.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...