Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
10 Ekim 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ENGİZİSYON, ortaçağda Katolik Kilisesi'nce kurulan özel soruşturma mahkemelerine verilen addır. Latince soruşturma anlamına gelen inquiro sözcüğünden türetilmiştir. Bu mahkemeler düşünce ve inançları kilisece yanlış ya da tehlikeli bulunan kişiler ile simyacı, büyücü ya da cadı olarak nitelendiri­len kimseleri sorgular ve cezalandırırdı. Bir­çok ülkede kurulmuş olan Engizisyon mahke­melerinin en ünlüleri Ortaçağ Engizisyonu, İspanyol Engizisyonu ve Roma Engizisyonu'dur.

Ortaçağ Engizisyonu
Ortaçağ Engizisyonu, Fransa ve İtalya'da inançları kilise ile bağdaşmayan kişileri yargı­layan yerel mahkemelerle başladı. 1231'de Papa IX. Gregorius papalığa bağlı özel bir mahkeme kurarak Engizisyon'u kurumlaştır-dı. İran'da Sasaniler döneminde (226-642) yaygınlık kazanmış olan Mani dininin Mısır üzerinden Fransa ile İspanya'ya sıçraması ve taraftar bulması Hıristiyan din adamlarını kaygılandırmıştı. Manicilik iyilik ve kötülük karşıtlığına dayalı bir dindi; Maniciler'in ina­nışına göre gerek evrende gerek insanda bu iki güç sürekli çatışma durumundaydı. Hıristi­yanlık için tehlikeli görülen bu inançtaki insanlar, bir sorgulayıcı ve yardımcılarından oluşan Engizisyon mahkemelerinde yargılan­dılar. O dönemde yanlış yaptığını kabul eden­ler ve pişmanlık gösterenler hafif bir ceza ile Hıristiyan dinine geri alınıyordu. 1252'de Papa IV. Innocentius döneminde işkence, sanıkların suçlarını itiraf ettirici bir yöntem olarak Engizisyon'a girdi. Ortaçağ Avrupa' sında, mahkemelerde işkence pişmanlığı ka­bul etmeyenlere yaygın olarak uygulandı; bazı durumlardaysa suçlu bulunanlar yakıldı. İtalya'nın kuzeyi ve Fransa'nın güneyi ile sınırlı kalan ve birkaç yüzyıl süren Ortaçağ Engizisyonu'nun kurbanları arasında Fransız ulusal kahramanı Jan Dark, reformcu din adamlarından Jan Hus ve Girolama Savona-rola da vardır.

engisizyonmo0

İspanyol Engizisyonu
İspanya'da Hıristiyanlar'ın Magripliler'e karşı kazandığı zaferden sonra birçok Magripli ve Yahudi cezalandırılmaktan kurtulmak için topluca Hıristiyan olmuş, ama eski inançları­nın gereklerini gizlice yerine getirmek­ten vazgeçmemişlerdi İspanyol kralları bunun önüne geçmek için Papa IV. Sixtus'tan aldık­ları yetkiyle 1478'de Engizisyon mahkemeleri kurdular. Papanın bile vahşice uygulamala­rından kaygı duyarak gücünü kısıtlamaya çalıştığı bu mahkemelerin baş engizisyoncuları yüz binlerce insanı inançsız oldukları gerek­çesiyle diri diri yakılmaya gönderdi. Bunlar­dan, yalnızca ilk baş engizisyoncu olan Domi-niken papaz Tomas de Torquemada'nın 2.000 kişiyi yaktırdığı bilinir.
İspanyol yönetimi Engizisyon mahkemele­rini siyasal davalarda da kullanmıştır. İspan­yol Engizisyonu 18. yüzyılda önemini yitirdi ve 1834'te ortadan kalktı.

Roma Engizisyonu
1542'de, Papa III. Paulus Roma Engizisyonu' nu Protestanlık ile mücadele etmek amacıyla kurdu. Dinde reform isteyenlerin sayısı art­tıkça, Engizisyon mahkemelerinin acımasızlı­ğı da arttı. Kilise üniversitelerde okutulan kitaplar üzerinde denetim ve sansür uygula­maya başladı. 1543'te kilisenin izni olmadan hiçbir kitabın basılıp satılamayacağına karar verildi. Yasaklanan kitapların listeleri uzadık­ça uzadı. Bunlardan birçoğu yakıldı. Engizis­yon mahkemeleri, kilisenin dünyaya ve evre­ne ilişkin tartışılamaz görüşlerinin yanlışlığını kanıtlayan bilim adamlarını da yargılayıp cezalandırdı. İtalyan bilim adamı Giordano Bruno, evrenin sonsuzluğuna, evrende birden çok gezegenin varlığına ve Dünya'nın evrenin merkezi olmadığına ilişkin kuramları yüzün­den, Engizisyon mahkemesinde yedi yıl süren yargılamadan sonra 1600'de diri diri yakıl­dı. İtalyan matematikçi, astronom ve fizikçi Galileo Galilei de Dünya'nın Güneş'in çevre­sinde döndüğünü önü sürdüğü için 1634'te yargılandı. Düşüncelerini yadsıması istendi ve ömrünün son sekiz yılını kendi evinde göze­tim altında geçirmek zorunda bırakıldı .
Engizisyon daha sonra Katolik Kilisesi'nin içinden ve dışından ağır eleştirilere uğradı. 1908'de Papa X. Pius Engizisyon'u kaldırdı. Katolikler arasında kilise düzenini, gelenekle­ri ve inançları korumayı amaçlayan yeni bir kurum oluşturuldu. Bugün kiliseye karşı inançsızlıkla suçlanan kişiler yalnızca kilise­den uzaklaştırılmakla cezalandırılır.


MsXLabs.org & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....