Arama

Desiderius Erasmus - Tek Mesaj #3

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
10 Ekim 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ERASMUS, Desiderius (yaklaşık 1466-1536). Hollandalı büyük düşünür Erasmus'un Rotterdam ya da Gouda'da doğduğu sanıl­maktadır.Avrupa tarihinin bu döneminde düşünürler yüzyıllar boyunca unutulmuş ve göz ardı edilmiş olan Eski Yunan ve Roma kültürlerini yeniden incelemeye başladılar. Bu araştırma ve bilgilenme süreci Av­rupa'da yeni düşüncelerin gelişmesine yol açtı. İnsanlar yeni bilgi ve düşüncelerin ışığın­da olaylara eleştirel bir gözle bakmaya, özel­likle Hıristiyanlık'ın tartışılamaz doğrular ola­rak sunduğu bilgileri daha kuşkucu bir yakla­şımla irdelemeye başladılar.

Bu gelişmeleri destekleyen Erasmus, insanla­rın kendilerine öğretilenlere güvenmekle yetinmeyip, kendilerini düşünmeye alıştırmaları gerektiğine inanıyordu. Yaşamını gerçeği ol­uğu gibi söylemeye adayan Erasmus çağının en büyük düşünürlerinden biridir. Din ve ahlak konularına insancıl bir yaklaşımla eğil­mekle Reform hareketine de esin kaynağı olmuştur.
Küçük yaşta babasını yitiren Erasmus onu yetiştirenlerin isteği üzerine Steyn kasabasın­daki bir manastırda eğitim görerek rahip oldu. Ne var ki, manastırın sınırlayıcı ve baskıcı yaşamı ona göre değildi. Eğitimci ve bilgin olmaya karar veren Erasmus Deliliğe Övgü (Encomium moriae; 1509) adlı ünlü kitabında, birçok din adamının dar görüşlülü­ğü ve bilgisizliği ile alay eder.
O dönemde İncirin elde bulunan tek örneği Latince'ye çevrilmiş olan Vulgata'ydı. İncil'i en doğru biçimiyle aktarmayı kendine amaç edinen Erasmus, bulabildiği elyazması metin­leri derleyerek İncil'i ilk kez 1516'da Yunanca yayımladı. Ayrıca Hıristiyanlık öğretisinin kilise ve din adamlarından bağımsız olarakıştı.

Erasmus Fransa, İtalya, İsviçre, Hollanda ve Almanya'ya giderek çeşitli üniversitelerde dersler verdi. 1499'da gittiği İngiltere'de, ara­larında Sir Thomas More'un da bulunduğu birçok düşünürle dostluk kurdu. Cambridge Üniversitesi'nde Latince ilahiyat dersleri ver­di; yaşamı boyunca da Latince konuşup yazdı. İçlerinde din ve eğitim de olmak üzere çeşitli konularda yazdığı kitaplar yazarının zekâsını, geniş görüşlülüğünü ve bireysel özgürlük tut­kusunu yansıtır.

Kaynak: Msxlabs & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....