Daha çok balık yemeliyiz
Balık çok iyi bir protein kaynağı olmanın yanı sıra omega3 ve selenyum içeriği ile de iyi bir antioksidant, kansere karşı koruyucu, kalp ve damar sağlığı için vazgeçilmez bir besin.
Dilara Koçak
Balık sezonu başladı, bu konuda geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, balık üretiminde dünyada 32. olduğumuzu açıkladı. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz için gerçekten bu durum çok üzücü. Balık çok iyi bir protein kaynağı olmanın yanı sıra omega3 ve selenyum içeriği ile de iyi bir antioksidant, kansere karşı koruyucu, kalp ve damar sağlığı için vazgeçilmez bir besin.
Ülkemizde genel olarak var olan protein eksikliği ve özellikle hayvansal protein tüketiminde eksiklik çocuk gelişimi, zeka geriliği ve boy kısalığı için önemli bir problem. Bu yüzden ucuz protein kaynakları sağlanması ve balık mevsiminde halkın daha fazla balık yemesi konusunda fırsat yaratılması daha sağlıklı nesiller için üzerinde durulması gereken bir konu.
2008 -2009 balık avlama sezonunu açılış konuşmasında belirtildiği üzere Türkiye’de 2003’te 627 bin ton balık üretilmiş, 2007 yılında ise tüketim 772 bin tona ulaşarak, yüzde 24 artmış. Bu rakama çiftliklerde üretilen 140 bin ton balık da dahilmiş. Bu kadar su potansiyeli olan bir ülkeye dünya 32’ncisi olmak yakışmıyor. Maalesef balık yeme alışkanlığımız yok. Dünyada kişi başına tüketilen balık miktarı yılda 15, Türkiye’de yedi kilogram. Avrupa’da ise bu rakam yaklaşık 22 kilogram olarak bildiriliyor.
Sağlığımız için vücudumuza her gün yeterli miktarda karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve su almamız gerekir. Karbonhidrat, protein ve yağ bize enerji yani kalori verirken, vitaminler, mineraller ve su bağışıklık sistemimizi güçlendirici etki göstererek bizi hastalıklara karşı korur. Proteinler vücutta hücrelerde meydana gelen bütün biyolojik olayların anahtar noktasıdır. Sağlıklı yetişkin bir bireyin ağırlığı oranında, kilogram başına günde ortalama 1 gram protein alması gerekli.
Çocuklar için çok önemli
Çocuklarda protein gereksinimi, erişkinlerdeki gibi sadece dokuların tamiri ve yeniden yapılanması için değil, vücudun büyümesi için de gereklidir. Bu nedenle çocuklara hayvansal kaynaklı olan iyi kaliteli protein verilmelidir. Hayvansal kaynaklı proteinler tam proteinlerdir aynı biyoyararlığı bitkisel proteinden daha yüksektir. Büyüme ve gelişim devamlılığının sağlanmasın yumurta, et, tavuk, balık, süt ve peynir biyolojik değeri yüksek proteinlerdir.
Mevsiminde balık tüketimi hem protein hem de omega 3, fosfor ve selenyum açısından da önemlidir.
OKURLARDAN SORULAR
Daha fazla sarımsak ve soğan yemeyi istiyorum ama ağız kokusu için ne yapabilirim?
Sarımsak ve soğan güçlü aroması ve keskin kokusu ile kalbinizin en iyi dostudur Soğangiller familyasının bu aromasını sağlayan madde allidisülfid, sağlık için çok faydalı bir bileşendir. Bugünkü araştırmalar, bu aromatik bileşiklerin LDL kolesterolü düşürdüğü, kan basıncını kontrol ettiği ve damarlardaki pıhtılaşmayı önlediğini doğruluyor. Bunlar ayni zamanda antioksidandırlar ki buda kanser riskini azaltır ve bağışıklık sistemini arttırır. Eğer bu kokulu yiyecekler burnunuza ve tat tomurcuklarınıza tiksindirici geliyorsa; elledikten sonra ellerinizi tuz veya limon suyu ile ovun. Eğer gözlerinizi yaşartıyorsa, onları kesmeden önce buzdolabında bekletin, aroması ağır geliyorsa, önce kaynamış su dökün ardından soğuk su dökün veya pişirin. Nefesinizi tazelemek için maydanoz veya nane veya fesleğen tercih edin. Nane çayı için ama sarımsak ve soğana mutlaka beslenmenizde yer verin.
Boyuma göre, kilom normal olmasına rağmen 30 yaş itibariyle karın bölgemde ve bel kısmında birikmeler başladı. Karın bölgemin daha kaslı olması yağlardan kurtulması ve belimin çevresinde oluşan kalınlığı nasıl bir diyetle giderebilirim?
Bölgesel zayıflama için maalesef sadece diyet ile istenen sonuca ulaşmak mümkün değildir. Biz besinlere adres göstererek hangi bölgeyi zayıflatmaları gerektiği gibi bir yönlendirme yapamayız. Vücut genetik dağılım ve yağ yakma kapasitesine göre belirli bölgelerin daha önce incelmesine kendi karar verebilir. Bu konuda en iyi destek egzersizdir.
Yağ yakımına yönelik egzersiz sizi mutsuz eden yağlı bölgeleri enerji olarak kullandığında sonuç istediğiniz gibi olacaktır. Yağ yakmak için en iyi egzersiz sabah aç karnına yapılan yürüyüşlerdir. Çünkü 8 -12 saat uykudan sonraki açlıkla kanımızdaki serbest yağ asit miktarı en yüksek seviyede olur. Sabah aç karnına yapacağınız kardiyo tarzı egzersizlerle (yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme) daha fazla yağ yakarsınız.
AYRICA sabah egzersiz yaptığınızda, metabolizma egzersiz sonrasında yüzde 7 -12 daha hızlı çalışmaya devam eder. Haftada en az 3 gün 40-45 dakika egzersiz yapmalısınız. Günde 2 litre kadar su içmeyi de ihmal etmeyin. Bazı çalışmalar yeşil çay ekstresinin tablet olarak kullanımı ile karın bölgesi yağlarında azalma olduğunu bildiriyor hekim veya diyet uzmanı muayenesinden geçtikten sonra kullanmayı deneyebilirsiniz.
Son düzenleyen Safi; 7 Mart 2016 19:43