Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Ekim 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı

SİSTEMDEN YAZILIM KALDIRMAK

Bilgisayarınıza bir program kurduğunuzda, programın çalışması için gerekli olan dosyaların tamamı programın kendi dizinine değil, bazıları Windows ve altındaki dizinlere yüklenirler. Ayrıca, kurulan her uygulama sistemde kendine göre değişiklikler yapar. Bilgisayarınıza yüklediğiniz bir programdan silip atarak kurtulmak bu yüzden o kadar da kolay değil. Her ne kadar pek çok program kendi Uninstall programıyla birlikte geliyorsa da, bazı programlar için bu geçerli değildir. Sisteminize yüklediğiniz bir program 16 bitlik bir uygulama ise, babadan kalma yöntemleri ya da üçüncü parti programları kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Bunun için Windows'un içindeki program ekleme/kaldırma özelliğini kullanabilirsiniz.
Control Panel içinde bulabileceğiniz Add/Remove Programs sayesinde daha önce kurmuş olduğunuz yazılımları sisteminizden rahatlıkla kaldırabilirsiniz. Hatta eğer Windows'un kurulumu sırasında size tavsiye edildiği gibi eski sistem dosyalarını sakladıysanız, yine bu denetim masası bileşeni aracılığıyla Windows'u silebilirsiniz. Ayrıca Windows'un kurulumu sırasında yüklemediğiniz bileşenleri de buradan ekleyebilir, gerekmeyenleri kaldırabilirsiniz.
Burada bir sorun, kurduğunuz 32 bitlik bir programı elle sildiğinizde ortaya çıkıyor. Programın kurulum bilgileri hala Windows Registry'sinde yer aldığı için, Add/Remove Programs'a baktığınızda programı hala yüklüymüş gibi görürsünüz. Hatta kaldırmak istediğinizde dosyaları bulamadığından hata mesajı ile karşılaşacaksınız. Bundan da Registry Editor'ı kullanarak kurtulabilirsiniz. bunun için Windows klasöründeki REGEDIT.EXE programını çalıştırın ve MyComputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\W indows\CurrentVersion\Uninstall'ın altında programınızın adını arayın ve bulursanız, anahtarı silin.

.