Arama

Fig (Vicia sativa) - Tek Mesaj #1

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
18 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
524pxviciasativa7683309rl7


Baklagillerin birçok türü insan beslen­mesinde ne kadar önemliyse, bazı türleri de hayvan yemi olarak o kadar değerlidir. Örne­ğin bu büyük bitki ailesinin Vida cinsinden olan ve çayırlarda kendiliğinden yetişen fiğle­rin üç türü yem bitkisi olarak ekilir. Üstelik bütün baklagiller gibi toprağı azotça zengin­leştirerek verimini artıran bu bitkiler yeşil gübre ve nadas bitkisi olarak da çok önem taşır.
Fiğler, sarılıcı ya da tırmanıcı otsu bitkiler­dir. Bileşik yapraklarının ucundaki sarılıcı sülüklerle çevrelerindeki öbür bitkilere tutu­narak gevşek gövdelerini taşır ve türüne göre 30 cm ile 1,5 metre arasında boylanabilirler. Eflatun, beyaz, mavimsi beyaz ya da sarı renkli çiçekleri tek tek ya da sarkık salkımlar halinde açar. Meyveleri öbür baklagillerinki gibi badıç biçimindedir; etlenmemiş ince uzun birer tohum kılıfı olan bu meyvelerin içinde 2 ile 10 kadar tohum bulunur.
Dünyanın hemen her yerindeki ekilmeyen topraklarda, yol kenarlarında, tarlalarda, ça­yır ve otlaklarda yabanıl olarak yetişen fiğle­rin çoğu Türkiye'nin yerli bitkilerindendir. Bunlardan adi fiğ (Vicia sativa), koca fiğ (Vicia narbonensis) ve tüylü fiğ (Vicia villosa) adıyla bilinen üç türün yem bitkisi olarak tarımı yapılır. Protein oranı yüksek olan adi fiğ ayrıca çok besleyici bir kuru yemdir.
Gene hayvan yemi ve yeşil gübre olarak ekilen burçak (Vicia ervilia) ile taze ve kuru sebze olarak yenen bakla (Vicia faba) da fiğlerin aynı cinsten yakın akrabalarıdır.


Fiğ (Vicia sativa ), baklagiller (Fabaceae) familyasından dane yemleri içerisinde önemli bir yere sahip olan tek yıllık bir serin mevsim yem bitkisi.

Zayıf ve az derine giden bir kök sistemi vardır. Ancak yan kökler iyi gelişir. Ortama bağlı olarak ortalama 40-60 cm. boylanabilmektedir. Yapraklar 4-6 çifttarakçıktan meydana gelmiş olup, yaprakçık uçları sivridir. Meyvesi tipik bir fasulyedir; 3-5 cm. uzunluğunda olup, ortalama 5-6 dane bulunur.

Adaptasyon yeteneği iyi bir bitkidir. Ancak fazla asitli toprakları sevmez. Kışı ılıman geçen bölgelerde sonbahardaerken ekilerek iyi bir şekilde yetiştirilebilir. Kışı soğuk geçen bölgelerde ilkbaharda ekilir. Ekimde 8-10 hatta 12 kg./da tohum kullanılır. 3-5 cm derinliğinde ekilir. Türkiye'de yetiştirilen fiğ miktarı TÜİK tarafından sağlanan 2004 yılı verilerine göre 540.000 ton yeşil ot ve 410.000 ton kuru ottur.


MsxLabs & Temel Britannica / Vikipedi
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....