Arama

Hardal (Brassica sp.) - Tek Mesaj #1

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
24 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Özellikle et yemeklerinin vazgeçil­mez çeşnisi olan hardal sosu, turpgiller (Bras-sicaceae) familyasından bazı bitkilerin yakıcı ve keskin kokulu tohumlarından hazırlanır. Lahana, karnabahar ve şalgam gibi sebzelerle akraba olan bu otsu bitkilerin birkaç türü Avrupa ve Asya'da doğal olarak yetişir. Çiçekleri genellikle beyaz ya da sarı, meyve­leri ince uzun birer tohum kılıfı (badıç) biçimindedir.

Tohumlan baharat olarak kullanılan türle­rin başında beyaz hardal (Sinapis alba) ile kara hardal (Brassica nigra) gelir. Akdeniz ve Ortadoğu'nun yerli bitkilerinden olan bu iki türün tarımına en az 5.000 yıl önce başlandığı sanılıyor. Eski Yunanlılar zamanında ilaç olarak yararlanılan hardal tohumlarının ro­matizma ağrılarına karşı yakı ve lapa olarak, sıcak hardal banyosunun ise gevşetici ve rahatlatıcı olarak kullanılması günümüze ka­dar sürmüştür. Ayrıca bu tohumlardan çıkarı­lan sıvı yağ sabun yapımında, derilerin yumu­şatılmasında ve yünlü dokumaların bitirme işlemlerinde de kullanılır.

Yemeklerde baharat olarak kullanılan har­dal tohumları, tane, toz ve sos olarak üç değişik biçimde piyasaya sunulur. Öğütülme­miş tohumlar tane halinde genellikle turşulara ve Hint yemeklerine katılır. Toz hardal ya doğrudan bu biçimiyle bazı yemeklere tat verir ya da suyla ezilerek soğuk ve sıcak et yemeklerinin, sosis, hamburger gibi yiyecek­lerin yanında sos olarak kullanılır. Macun kıvamındaki hazır hardallar genellikle hardal tozunun acılığını azaltmak ve kıvamını yumu­şatmak için nişasta, sirke ya da şarap, tuz, şeker ve çeşitli baharat katılarak hazırlanmış birer karışımdır. İngiliz hardalı denen karı­şım, beyaz ve kara hardal tohumlarından yapılmış keskin kokulu ve yakıcı lezzette bir sostur. Beyaz hardal tohumlarından hazırla­nan Amerikan hardalı en hafifi, kara hardal tohumlarından yapılan ve içine bol sirke ile başka baharat katılan Fransız hardalı ise en sertidir. Fransız hardalına genellikle öğütül­memiş tane halinde kara hardal tohumları da katılır.

Msxlabs & TemelBritannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....