Arama

Nesli Tehlikedeki Türler - Tek Mesaj #7

ispermecet - avatarı
ispermecet
Ziyaretçi
25 Ekim 2008       Mesaj #7
ispermecet - avatarı
Ziyaretçi
Hiçbirşey sürekli var olamaz. Ne çevremiz ve buna bağlı olarak ne de canlılar.
İnsan yaşantısı nedeniyle; son yüzyıl, hatta dünyayı değiştirmeye başladığımız 10.000 yıldan bu yana canlıları da etkiledik. Önce daha verimli ırklar yetiştirmek için besinlerimizi sağladığımız canlılardan istediğimiz özellikleri olanları seçip üreterek onları değiştirdik. Hatta gücünden yararlandığımız hayvanları da değiştirdik. Bunların dışında kedi köpek gibi hayvanları, renklerini kokularını sevdiğimiz çiçekler açan bitkileri de değiştirdik. İlk yaptıklarımız bunlardı.
Rahat yaşamak, kendi güçümüz dışında enerji sağlamak için, doğal ve fosil enerji kullanımı sonucu, 13.000 yıldan beri ısınma sürecinde olan iklimin ısınması insan yaşamı nedeniyle son yüzyılda hızlandı.
Ve binlerce canlı türünün neslinin tükenmesine neden olduk. Bu gidiş de hızı artarak devam ediyor. Kendimizi yok edene kadar sürecek gibi gözükse de soyu tükenmeyecek canlılar içinde en şanslısı yine insan olarak gözükmekte. nedeni geliştirdiği teknolojiler ile kendini koruyacak olması. Ama şimdiki sayıda bir nüfus olamayacak. NASA kestirimi 2040 yılında 16 milyar insan yerine 500 milyon dolaylarında.
Diğer canlıların durumu ise şu anda kötü gözüküyor. Bunları beceren insana kızmaya da gerek yok. Ne de olsa o da doğaya ait bir varlık. Doğa şimdilik daha akıllısını, bilinçlisini oluşturmadı.