Arama

Polen Alerjisi - Tek Mesaj #3

PembeSeker - avatarı
PembeSeker
Ziyaretçi
28 Ekim 2008       Mesaj #3
PembeSeker - avatarı
Ziyaretçi
Polenler; 5-40 mikron çapındasmilev tohumlu bitkilerde erkek organların başçıklarında bulunan ve daha sonra dağılan erkek döl hücreleridir. Bunlar bitkilerin döllenmesini sağlarlar. Polenler çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Polen taneciklerinin bir kısmı rüzgar yolu ile dağılır ve çok geniş alana kilometrelerce uzaklara yayılırlar ve en çok allerji yapanlar bu grup rüzgarla taşınanlardır. Diğer grup daha büyük polenler parlak renklismilev güzel kokulu çiçeklerce üretilir ve böceklerle taşınırlar daha az allerjeniktirler.
Böceklerle taşınan polenler daha ağırdır ve havada asılı bulunmadıkları için pek allerjiye neden olmazlar. Polen allerjisi denince evde büyütülen salon bitkileri allerji yapar mı sorusu akla gelir. Oysa bu tür bitkilerin polenleri genellikle böcekler ile taşındığındansmilev ağır ve yapışkandırlar ve havada yaygın bulunmazlarsmilev pek de allerjik değildirler.
Polenler genel olarak günün erken saatlerinde atmosfere yayılırlar. Yağmur polen sayısını artırırsmilev sis ise havadaki polenlerin yayılmasını önler.

a) Yabani ot polenleri- Temmuz- Ekim arasısmilev yaz sonu - sonbaharda etkilidir. Ülkemizde yavşansmilev sinir otusmilev soda otusmilev kuzu kulağısmilev dikçam otusmilev akkaz ayağı
b) Çayır polenleri-Mayıs-Temmuz arası yaz aylarında etkilidir. Ülkemizde ayrık otusmilev kedi kuyruğusmilev delice otusmilev domuz ayrığı ve yumak otudur.
c) Ağaç polenleri- Ocak-Mayıs arası en çok da ilkbaharda etkilidir. Kızılmeşesmilev fındıksmilev zeytinsmilev ıhlamursmilev aksöğütsmilev karaağaçsmilev bazı çınar türlerismilev kavak ve bazı çam türleridir.

ÇAPRAZ REAKSİYONLARA DİKKAT
Aynı aileden olan bitki türlerinin polenlerinin yapısı birbirlerine benzediği içinsmilev allerjik bir kişide aynı aileden pek çok bitkiye birden allerji saptanır. Buna çapraz reaksiyon denir. Meselâsmilev huş ağacı polenlerine allerjsi olanların fındık ve kızılağaç polenlerine de allerjik olmaları mümkündür. Çapraz reaksiyonlara polenlerle meyveler arasında da rastlanır. Meselâsmilev huş ağacı polenlerine allerjik olanların yarısında elma ve fındığa karşı da allerji vardırsmilev çünkü huş ağacı polenindeki proteinlerle elma ve fındıktaki proteinler birbirlerine çok benzerler.

İyi bilinen çapraz allerjiler:
- Huş ağacısmilev fındıksmilev kızılağaç: Elmasmilev armutsmilev kirazsmilev eriksmilev şeftalismilev kayısısmilev fındıksmilev badem...
- Tüm çayır türlerismilev çavdar: Tahıl unlarısmilev soyasmilev fasulyesmilev mercimeksmilev bezelyesmilev yer fıstığı...
- Misk otusmilev kasımpatısmilev papatyasmilev hindiba: Kerevizsmilev havuçsmilev rezenesmilev anasonsmilev maydanozsmilev kişnişsmilev kimyonsmilev dereotusmilev ay çekirdeğismilev yeşil ve karabibersmilev domates...
Dr.Sevin Karalar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.