Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
29 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

hintokyanusugs0

Büyüklük bakımından Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu'ndan sonra üçüncü sırada yer alan Hint Okyanusu, 73.555.715 km2'lik bir alanı kaplar. Batısında Afrika, kuzeyinde Hindistan ve doğusunda Avustralya vardır. Güneyde ise Antarktika' ya kadar uzanır. Bilinen en derin noktası 7.450 metre ile Cava'nın güneyindedir.
Atlas Okyanusu ve Büyük Okyanus'ta da olduğu gibi, yüzey suları iki büyük anafor oluşturur. Güney akıntıları alize rüzgârlarının etkisiyle ters saat yönünde Avustralya'dan batıya yönelerek Madagaskar'a, oradan da güneye iner. Bura­dan batı rüzgârlarıyla Ümit Burnu'ndan do­ğuya yönelerek Avustralya'ya, oradan da yeniden kuzeye, başlangıç noktasına gelir. Kuzeydeki dolaşım ise Bengal Körfezi ve Umman Denizi'ndedir. Kışın ters saat yönün­de olan bu dolaşım, yazın güneybatı muson rüzgârlarının etkisi altında saat yönünde hare­ket eder. Eskiden ticaret gemileri Umman Denizi'ndeki bu mevsimlik akıntıları izlerdi.
Ticaret gemileri Hint Okyanusu'na batıda Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz, doğuda ise Singapur ve Malakka Boğazı yoluyla girer. Buradan Hindistan, Pakistan ve Basra Körfezi'ne geçilir. Kızıldeniz yoluyla gelen bazı gemilerle Güney Afrika'dan dolaşanların ço­ğu da Hint Okyanusu'nu geçerek Avustral­ya'ya gider.
Hint Okyanusu'nun güney yarısında Mada­gaskar ve Sumatra dışında büyük ada yoktur. Kuzey yarısında ise Sri Lanka ve Sokotra'nın yanı sıra birçok küçük ada bulunur. Madagas­kar ile Hindistan arasında iki ayrı ada kümesi vardır. İlk kümede Seyşeller, Mauritius ve Reunion adaları, ikinci kümede de Lakkadiv, Maldiv ve Chagos adaları bulunur. Andaman ve Nikobar takımadaları da doğudadır.


MsxLabs & TemelBritannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....