Arama

Kavimler Göçü - Tek Mesaj #6

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Ekim 2008       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kavimler Göçü
4.-5. yüzyıllarda Avru­pa'da birçok kavmin yer değiştirmesine, bu­günkü Avrupa'daki ulusal devletlerin temel­lerinin atılmasına yol açan Kavimler Göçü, Roma İmparatorluğu'nun da dağılmasına ne­den olmuştur.

4. yüzyılda Batı ve Orta Avrupa'nın büyük bölümü Roma İmparatorluğu'nun denetimindeydi. Roma'nın elindeki bu topraklarda birçok kavim yaşıyordu. Bunların arasında en kalabalıkları olan Germenler'in doğu kolunu oluşturan Gotlar ise Doğu Avrupa'da ve Rusya'nın güneyindeki bozkırlara yerleşmiş­lerdi. Batıya doğru ilerleyen Hunlar 374'te Don ile Dinyeper ırmakları arasında yaşayan Ostrogotlar'ı (Doğu Gotları), 376'da da Vizigotlar'ı (Batı Gotları) büyük bir yenilgiye uğratıp dağıtınca Gotlar daha batıya doğru göç ettiler ve Roma topraklarına girdiler. Romalılar Vizigotlar'ı Tuna boylarına yerleş­tirdiler. Ama zamanla güçlenerek Roma yö­netimine başkaldırdılar ve hatta 410'da Ro-ma'ya kadar ilerleyerek kenti yağmaladılar. 415'te Roma yönetimiyle anlaşarak Güney Fransa ve Doğu İspanya'ya göç ettiler ve burada bir krallık kurdular. Vizigotlar daha sonra Franklar'ın istilası üzerine Fransa'daki topraklarını yitirdiler. İspanya'daki varlıkları ise 711'deki Arap istilasına kadar sürdü.

Ostrogotlar ise Hun ilerlemesi karşısında önce Macaristan ve Hırvatistan'a yerleşmiş­ler, Romalılar Ostrogot akınlarına bir süre direnmişlerdi. Ama Hunlar'ın çekilmesinden sonra Balkanlar'a doğru yayılan Ostrogotlar İstanbul'a kadar ilerlediler. 493'te Ostrogot Kralı Teodorico Batı Roma İmparatorluğu'na son veren Odoaker'i yenilgiye uğratarak İtalya'da bir devlet kurdu.
Germenler'in batı kolundan olan ve Alman­ya'nın kuzeybatısında yaşayan Franklar da­ha batıya göç ederek bugünkü Fransa'yı istila ettiler. Burgonlar'ı kendilerine bağladılar. Vizigotlar'ı da İspanya'ya sürerek 5. yüzyılın sonlarında Frank Krallığı'nı kurdular. Gene Germenler'in batı kolundan olan Vandallar, Oder ile Vistül ırmakları arasında yaşarlarken Hun baskısı karşısında önce Fransa'ya göç etmişlerdi. Ardından gelen başka göçler üze­rine İspanya'ya geçtiler. Vizigot istilasından sonra da Kuzey Afrika'ya yerleştiler ve 442'de burada bir krallık kurdular.

Kavimler Göçü sırasında en uzak yolu aşan Almanlar Don Irmağı kıyılarından kalkıp İspanya'ya yerleşmişler, sonra Vandallar'la birlikte Kuzey Afrika'ya göçmüşlerdir. Alman­ya'nın kuzeyinde yaşayan Saksonlar ile An­gular ise 5. yüzyılın başlarında Britanya Adaları'na göç etmiş, adanın yerli halkı olan Britonlar ve Eskotları (İskoçlar) yenilgiye uğratarak bugünkü İngiltere'nin temellerini atmışlardır. Elbe Irmağı'nın kuzey kesiminde bulunan Lombardlar da 5. yüzyıl başlarında göç ettik­leri Karpat Dağları'nın batısındaki topraklar­da bir yüzyıldan fazla kaldıktan sonra güneye yönelmiş ve 6. yüzyıl ortalarında İtalya'ya yerleşmişlerdir.
Hunlar'ın Don Irmağı'nı aşmalarıyla başla­yan Kavimler Göçü iki yüzyıl içinde Avrupa haritasını baştan başa değiştirmiş, dört bir yana dağılan Germen toplulukları gittikleri yerlerin yerli halklarıyla karışarak yeni kül­türlerin oluşmasına yol açmışlardır.

Kavimler Göçü'nün en önemli siyasal so­nuçlarından biri de Roma İmparatorluğu'nun dağılmasıdır. İmparatorluk yoğun göçler kar­şısında siyasal birliğini koruyamayarak 395'te Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılmış, Batı Roma bir yüzyıl daha varlığını sürdürebilmiş ve 476'da gene göçler sonucu yıkılmıştır. Kavimler Göçü'nün yolları dışında kalan Do­ğu Roma (Bizans) ise ancak göç olaylarının yavaşladığı 6. yüzyılın ortalarından sonra Avrupa'da varlığını yeniden hissettirmeye başlamıştır.

MsXLabs.org & Temel Britannica
Son düzenleyen Safi; 7 Ocak 2018 19:09