Arama

Ilgın (Tamarix) - Tek Mesaj #3

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
31 Ekim 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Pembe çiçeklerle donandığında çok hoş bir görünümü olan ılgınlar genellikle çalı biçiminde bitkilerdir d ama bazı türleri küçük bir ağaç kadar boylanabilir. Ilgıngiller famil­yasının Tamarvc cinsini oluşturan bu çalıların küçük yapraklan incecik dallara tüysü bir görünüm verir. Genellikle pembe, bazen be­yaz olan minicik çiçekleri ise dallann ucunda uzun başaklar oluşturur. Ilgınlar daha çok deniz kenarlarındaki kumlu topraklarda ve dağlık bölgelerde yetişir. Bütün Akdeniz çev­resi, Türkiye, Fransa ve İspanya kıyıları, hatta Ortadoğu, Hindistan ve Çin'deki kurak
bölgeler bu bitkilerin doğal yurdudur. Çok derinlere kök salabildikleri için yeraltı suları­na kolayca ulaşabildn bu çalıların en büyük özelliği kuraklığa ve, deniz suyuna çok daya­nıklı olmalarıdır. Bulyüzden deniz kıyılarında ve bol güneşli yerlerde çit oluşturmak, kumul­ların hareketini önjlemek, tuzlu ve çorak alanları yeşillendirmek amacıyla ılgın dikilir. Yaz sonlarında ya da sonbaharda çiçek açan ılgınların birkaç türüıyurdumuzda da genellik­le su kıyılarındaki kumlu düzlüklerde doğal çalılıklar oluşturur; ayrıca park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Fransız ılgını (Tamarix gallica) ağaççık biçimindeki türlerden biridir; kırmızımsı renkte olan gövdesi çalı gibi toprak düzeyinde dallanmaz ve 3 metreye kadar boylanabilir. Mısır'da ve öbür Ortadoğu ülkelerinde yeti­şen bir ılgın türünün (Tamarix mannifera) gövdesinden haziran ayında, kudrethelvası denen koyu kıvamlı, beyaz ve tatlı bir sıvı damlamaya başlar. Bedeviler'in ekmeğe süre­rek yedikleri bu balımsı maddeyi bitkinin sürekli olarak ürettiği, ama ancak kabuklubit denen böceklerin gövdede delikler açmasın­dan sonra sıvının damlamaya başladığı sanıl­maktadır.


MsxLabs & TemelBritannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....