Arama

Ispanak Yetiştiriciliği - Tek Mesaj #3

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
1 Kasım 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Çok yararlı ve sevilen bir sebze olan ıspanağın (Spinacia oleracea) anayurdu Asya'dır. İran'da çok eskiçağlardan beri ye­tiştirilen bu bitki Emeviler döneminde İran' dan İspanya'ya götürülmüş, 15. yüzyılda da buradan bütün Avrupa'ya yayılmıştır. Günü­müzde özellikle Kuzey! Avrupa'da, ABD'nin batısı ile güneyinde ve ilkemizin Ege ile Mar­mara bölgelerinde geniş çapta yetiştirilir.
Pancar ve pazıyla aynı familyadan (ıspa­nakgiller) olan bu bitkinin sebze olarak ekilen başlıca iki çeşidi vardır j Bunlardan kış ıspana­ğının yaprakları büyük|, kırışık ve sivri uçlu, tohumları dikenlidir. ALdından da anlaşılacağı gibi kışın toplanmak üiere sonbaharda ekilir. Yaz ıspanağı ya da kuzu ıspanağı denen öbür çeşidinin ise yaprakları] daha küçük, yuvarlak­ça ve düzgün, tohumlairı da pürüzsüzdür. İlk­baharda ekilir ve yaz s|ebzesi olarak tüketilir. Başta demir olmak üzdre çeşitli mineral tuzla­rı ile A ve C vitaminleri açısından zengin olan ıspanak çok değerli bir besindir.
Bu bitki derin, verimli, bol kireçli toprakla­rı ve serin iklimleri sever. Büyük tarlalarda tohumlar genellikle geniş aralıklarla ekilir. Daha küçük bahçelerde 30 cm kadar arayla 2-3 cm derinliğe ekilmesi yeterlidir. Yaprak­lar toprağın yüzeyinde demetler oluşturmaya başladıktan hemen sonra, fazla gelişip sertleş­meden toplanır. Ispanağın en önemli kusuru, toprağa çok yakın olaıak büyüyen yaprakları­nın üzerine yapışıp kalan kum tanecikleridir. Bu nedenle ıspanağın pişirilmeden önce çok iyi yıkanması gerekir

MsxLabs & TemelBritannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....