Arama

Fotoelektrik Etki - Tek Mesaj #2

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
1 Kasım 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Işığın birçok davranışı en iyi dalga kuramıyla açıklanabilir; ama Hertz'in elektromagnetik ışınım deneyleri yaparken keşfettiği ve foto­elektrik etki adını verdiği bir olayı bu yoldan açıklamak olanaksızdır. Hertz, metal bir lev­ha üzerine düşen ışığın metalden elektron ko­pardığını fark etmişti; elektronlar eksi elek­trik yüklü olduğundan, elektron kaybeden metal bir artı yük kazanıyordu. Çok geçmeden, mor ışığa tutulan me­tallerin kırmızı ışıktakinden çok daha hızlı bi­çimde elektron saldıkları anlaşıldı. Morötesi ışınım ile X ışınları elektronların bu hareketi­ni iyice hızlandırıyordu. Üstelik ışığın şiddeti elektronların hızını değiştirmiyor, yalnızca metalden kopan elektronların sayısını etkili­yordu.
Bu ilgi çekici olayın açıklamasını Albert Einstein yaptı: Işık, foton denen küçük enerji paketleri halinde salınıyor ya da soğuruluyor-du. Einstein, her paketteki (fotondaki) enerji miktarını bir kuvantum olarak adlandırdı. Bu kurama göre, metal levhadaki bir elektron bir fotonu ya bütün olarak soğurur ya da hiç so-ğurmaz; bir enerji paketini parçalayarak yal­nızca bir bölümünü alması olanaksızdır.
Fotoğraf çekiminde kullanılan ışığın, filmin yüzeyindeki küçük gümüş bromür kristalleri­ni etkilemesi de büyük olasılıkla bir tür foto­elektrik etkidir. Fotonlar biçiminde gelen enerjiyi soğurarak bir değişime uğrayan bu kristaller ile filmin banyo edilmesinde kullanı­lan kimyasal maddeler arasındaki tepkime ışık almamış olan kristallerinkinden farklı olur.
Fotoelektrik etkinin başka bir uygulaması da FOTOSEL maddesinde anlatılmaktadır.


MsxLabs & TemelBritannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....