Arama

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Kasım 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF)

Ad:  Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF)1.jpg
Gösterim: 1624
Boyut:  68.5 KB

Siyasal bilgiler fakültesi

devlet yönetiminin belirli kadrolarına uzman yetiştirilmesini sağlamak amacıyla Ankara'da, Ankara Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan (1950) yükseköğretim kurumu. Temelini 4 aralık 1859’da İstanbul’da Mektebi mülkiyei şahane adıyla açılan eğitim kurumu oluşturur. Kaymakam ve nahiye (bucak) müdürü yetiştirmesi amaçlanan bu kuruluş, Dahiliye nezareti'ne bağlı olarak etkinlik gösterdi. Başlangıçta, öğretim iki yıldı.

Bu süre, 1877'de beş yıla çıkartılarak kurum yüksekokul' düzeyine getirildi. 1883’te okula yatılı öğrenci de alınmaya başlandı. 1892’de öğrenim süresi altı yıla çıkarıldı. 1902-1903 ders yılında yatılılığa son verildi. 1908'de adında değişiklik yapılarak Mektebi mülkiye diye anılmaya başlandı. Okul, 1915'te kapatıldı, 1918’de yeniden açıldı. 1920'de statüsünde değişiklik yapılarak Maarif nezareti’ne bağlandı. İstanbul'un işgalden kurtulması üzerine, Ankara hükümeti okulu kendi Maarif nezareti'ne bağladı (1922). Okulun Ankara'ya taşınması için 1934’te Cebeci semtinde yapımına başlanan bina 1935’te tamamlandı.

Aynı yıl, Atatürk'ün isteği doğrultusunda Mülkiye mektebi'rıın adı Siyasal bilgiler okulu'na çevrildi. Öğretim süresi dört yıl olarak saptanan okul, Ankara’da etkinlik göstermeye başladı (1936). 1946 ve bu tarihi izleyen yıllarda kuruma yeni bir statü kazandırılması için çalışmalar yürütüldü. 23 mart 1950 tarih ve 5627 sayılı yasa’yla okul, fakülteye dönüştürülerek Ankara Üniversitesi'ne bağlandı. 1956'da doktora programları yürürlüğe kondu. 1965-1966 ders yılında fakülteye bağlı bir Basın ve yayın yüksekokulu öğretime başladı. 1983'te yükseköğretim kurumlan örgütünü düzenleyen 2809 sayılı yasa’yla Ankara Üniversitesi yeniden düzenlenirken Basın ve yayın yüksekokulu Siyasal bilgiler fakültesi'nden alınarak rektörlüğe bağlandı.
Siyasal bilgiler fakültesi 1992-1993 öğretim yılında 6 anabilim dalından (Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, İktisat, İşletme, Kamu yönetimi, Maliye, Uluslararası ilişkiler) oluşmaktadır.

Kaynak: Büyük Larousse

İletişim Bilgileri

Web: A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi
Telefon: +90 (312) 319 77 20
Adres: Cemal Gürsel Cad., Cebeci, Çankaya, Ankara
Son düzenleyen NeutralizeR; 4 Aralık 2016 04:49