Soru ve Cevaplar ile Margarin, Tereyağ ve Sıvı yağlar
1. Yağlardan uzak durmak sağlıklı beslenmek midir?
Hayır
Yağ tüketimini azaltmak vitamin eksikliğine yol açabilir, betakarotenin organizma tarafından alınabilmesi için "taşıyıcı" yağ gereklidir. 2. Ayçiçeği yağında zeytinyağına göre daha az kalori var. Hayır Bütün sıvı yağların 100 gr'nda 900 kkal mevcut. Ancak zeytinyağ, özellikle işleme tabi olmamış haliyle(pişmemiş), organizma tarafından çok daha iyi benimsenir. Buna sebep ise zeytinyağının insan organizmasındaki lipidlere yakınlığı. Zeytinyağının insan organizması tarafından benimsenme seviyesi -100% 'de iken, ayçiçek yağının - 83%, fıstık yağının - 81%'e kadar, susam yağı - 57%'e kadar, mısırözü yağının ise -36%'ya kadar. Çeşitli tohumlar karıştırılarak oluşturulan karışık yağlar, sağlığa çok daha az yararlıdır. Sık olarak bu bileşimler hardal ve kanola yağ içerir, ki onlar kalp hastalıklarını tetikleyebilen, çocuk organizmasının gelişmesini geciktiren bazı maddeler ihtiva etmekte. 3. En dengeli yağ zeytinyağı. Doğru Zeytinyağ optimum değerde iki tür değerli yağ asidi içerir: 80% olein ve 10% linolin. Kaliteli, iyi cins zeytinin ezilip çok iyi işlenmesi ile elde edilen zeytinyağı deri ve mukozaya yararlı olan A ve E vitamini kaynağıdır. 4. Karışık tohumlardan elde edilen yağ kızartmalar için çok uygundur. Doğru değil
Bu yağlarda temelde en çok soya yağı, onun ardından çiçek yağı yer alır. Birincisi ısıtılmada diğer yağlardan daha dayanıksız( 130 derecede yanar ve toksik maddeler ayırır). İkincisi çok iyi vasıflara sahip olsa da onlar sadece çiğ(pişmemiş) halinde görülür. Bu sebeple ortaya çıkan şu ki kızartmalarda daha uygun olanlar, yüksek dereceye dayanıklı, zeytin ve fıstık yağları.
5. Soya ve susam yağları yüksek kolesterol ve hipertonide(hipertoni-vücut kaslarındaki aşırı gerginlik) yararlıdırlar. Doğru Susam yağı lesitin ihtiva eder- bu madde kolesterolü sıvılaştırır ve damar duvarlarına birikmesini engeller. Soya yağı doymamış yağ asitleri kaynağı, bu yağlar kanı seyrekleştirir atardamar ve toplardamarların temiz kalmalarına yardım eder. 6. Zeytinyağın kalitesi onun asit seviyesine göre belirlenir. Doğru Bu durumda asit seviyesi 100 gr üründe olein asidi ihtivası anlamındadır ve nekadar düşük ise zeytinyağın kalitesi o kadar yüksektir. Yüksek kaliteli zeytinyağında bu yüzde nadiren 0,55% 'i geçer. Birçok üretici asit seviyesini etikette belirtmekle tüketiciyi bilgilendirmektedir. 7. Ev şartlarında üretilen tereyağ ve çiçekyağı daha "sağlıklı". Doğru değil Yağlar, özellikle bitkisel olanlar, zararlı maddelerin mükemmel taşıyıcıdırlar(mesela; zirai kimyasallar). Ayrıca bu yağların üretildiği şartlar kontrol edilemez. Bu sebeple üretimi ve kalitesi kontrol ve garanti edilen sanayi ürünleri tercih edilmekte. 8. Tereyağı tüketmek enfarktüs(kalp krizi) riskini yükseltir. Doğru değil Enfarktüs risk faktörleri; birinci sırada yaş, ondan sonra aşırı kilo ve sigara kullanımı gelir. Amerika Birleşik Devletlerinde 100 000 hemşire arasında yapılan bir araştırmada görülen şu ki fazla kilolu kadınlarda risk yükselir, aşırı şişmanlık hastalarında ise bundan üç kat daha büyük. Yetersiz miktarda bitkisel gıda tüketimi kalp krizi riskini yükseltir. Çok fazla tereyağ tüketen fransızların kanındaki kolesterol seviyesi amerikalılara göre yüksektir ancak kalp krizi riski onlardan çok daha düşük. 9. Isıya maruz kalan yağlar sağlığa zararlı olabilirler. Doğru Yüksek ısıda yağlardan uçucu maddeler ayrılır. Bu sebeple zararlı bileşimlerin oluşmaması için hararet derecesi sınırı çok fazla aşılmamalı. Her ürün için bu sıcaklık farklıdır. Mısıryağı için 185 derece, soya yağı için 178 , zeytinyağı için 175, fıstık yağı için 162, tereyağ için 161 derece. Kızartma esnasında ürünle yağ arasında ısı ve kütle transferleriyle bir dizi reaksiyon oluşumu sonucu, yağda çeşitli fiziki ve kimyevi değişimler meydana gelmektedir. Kısaca, aşırı yüksek ısıda kızartmamalı. 10. Margarin tereyağından daha düşük kalorilidir. Doğru değil Elde edildiği ürüne bağlı. Margarinin öncelikli olduğu tek şey kolesterol yokluğu yüzünden dietik olmasıdır. Ancak A ve D vitaminlerini içermez(bazı margarinlere katkı maddesi olarak eklenirler) ve ayrıca hidrojenizasyon yöntemi (doymamış yağların yapısına hidrojenin katılması ile doymuş yağ haline getirilmesi ) sırasında elde edildiği ürünlerin özellikleri değişime uğrar. 11. Dietik beslenmede tereyağ tüketilmemeli. Doğru değil Tereyağında büyük ölçüde yağda çözülebilen, yaşlanmayı geciktiren ve bizi hastalıklara karşı koruyan A, D, E, vitaminleri mevcut. Bu yüzden organizma için, özellikle büyümekte olanlar için gereklidir. Kalp damar hastalıkları olmayan yetişkinler tereyağını aşırıya varmayan ölçülerde kullanabilir, tabi ki çiğ halinde(kızartma ve yemeklerde kullanılmamalı). 12. Zeytinyağının iyileştirici özelliği var. Doğru Olein asidi sayesinde zeytinyağ kalbi ve atardamarları korur, damar tıkanıklığını önler, kansere yakalanma riskini düşürür, mide mukozasını rahatlatır ve bağırsakları çalıştırır. Ayrıca kötü kolesterol seviyesini düşürür ve iyi kolesterol seviyesini yükseltir. 13. Yağlar karanlık yerde saklanmalı. Doğru Bilinmekte ki yağlar oksijen ile temas halinde iken toksik maddeler oluşur(acılaşırlar). Yüksek ısı bu süreci hızlandırır ancak oldukça düşük ısılarda da devam edebilir. Bu özellikle doymamış yağ asitlerine zengin olan yağlar için sözkonusu - soya, susam, ayçiçeği ve mısır yağ. Bu sebeple bitkisel yağlar oksijen ve ışıktan korunmalı - koyu renkli şişelerde, serin ve karanlık yerde(buzdolabında değil) saklanmalı. Tereyağ için en uygun olan ise buzdolabında saklanması gereken çok iyi kapanan kaplardır. Son düzenleyen Safi; 20 Mayıs 2016 22:37