Arama

Fransa ve Fransa Tarihi - Tek Mesaj #7

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
11 Kasım 2008       Mesaj #7
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Ad:  fr7.jpg
Gösterim: 2161
Boyut:  10.6 KB
Fransa'nın kuzeyinde bir bölgedir. Manche, Calvados, Seine-Mari-time, Eure ve Orne illerini kapsar. İÖ 56' da, Jül Sezar zamanında Roma egemenli­ğine giren bu bölge bir Roma eyaleti oldu. Bölge halkı 3. yüzyılda Hıristiyanhk'ı benim­sedi. 8. yüzyıldan sonra kuzeyden gelen Vi-kingler'in saldırılarına uğradı. Bu topraklara yerleşen Vikingler zamanla Normanlar olarak
anılmaya başladı ve yaşadıkları bölgeye Nor-mandiya dendi. Fransız dilini ve geleneklerini benimseyen Normanlar, Fransa Krallığı'ndan bağımsız Normandiya Düklüğü'nü kurdular. 1066'da Normandiya dükü Guillaume, I. Wil­liam adıyla İngiltere tahtına çıkmayı başardı. Ne var ki, Normandiya İngiltere ile Fransa arasında uzun yıllar anlaşmazlık konusu oldu. 1259'da imzalanan Paris Antlaşması ile İngi­lizler Normandiya üzerinde hak iddia etmek­ten vaz geçtiler. İngiltere Yüz Yıl Savaşları'nda Normandiya'yı yeniden ele geçirdiyse de, sonunda, 1450'de Normandiya Fransa'nın egemenliği altına girdi.
Normandiyalılar genellikle verimli tarlala­rında tahıl ve meyve, özellikle elma üreten, büyükbaş hayvan ve at yetiştiren çiftçilerdir. Calvados'un kıyı ovasında aynı adı taşıyan bir alkollü içkinin yanı sıra, ünlü kamamber pey­niri üretilir. Kıyı boyunca, Trouville ve Deau-ville gibi birçok balıkçı köyü ve dinlence yeri vardır. Caen yakınlarından demir çıkarılır. Rouen'de ve birkaç başka kentte pamuklu, yünlü ve keten dokuma fabrikalarından başka gemi yapım sanayisi önemlidir.
Normandiya'nın başlıca kentleri Sen Irmağı kıyısındaki Rouen, Orne Irmağı kıyısında önemli bir liman olan Caen ile Cherbourg ve Le Havre limanlarıdır. Normandiya kentleri­nin özelliği, çevrelerindeki kırsal bölgelerden gelen çiftçilerin ürünlerini sattıkları hareketli birer pazar merkezi olmalarıdır.
Orne Irmağı'nın ağzı ile St. Vaast arasında­ki Normandiya kıyıları, Müttefik ordularının II. Dünya Savaşı'nda, Avrupa'yı Hitler'in egemenliğinden kurtarmak amacıyla 1944'te çıkarma yaptıkları yerdir Bu savaşta Caen, Lisieux, Falaise ve birçok başka Normandiya kenti büyük zarar görmüştür.

MsxLabs & TemelBritannica
Son düzenleyen Safi; 17 Kasım 2016 21:46
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....