Arama


HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
12 Kasım 2008       Mesaj #1
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
KADINLARDA CİNSEL İLİŞKİYE GİREMEME

Cinsel ilişki sırasında da vajinanın esnemesi ve genişleyebilmesi büyük öneme sahiptir. Vajina yani kadın cinsel organı, ilişki sırasında erkeğin penisinin büyüklüğü yada küçüklüğüne göre kendini hazırlar. Cinsel birleşmenin durumuna bağlı olarak genelde dışa en yakın kısmı oldukça gevşeyebilir. Bu durumda erkeğin penisinin girmesi son derece zor, hatta olanaksızdır.

Vaginismus Nedir?
Kadında cinsel ilişkinin olduğu anatomik bölgeye “vajen” adı verilir. Vajinanın giriş bölümündeki 2 cm.lik düz kaslardan oluşan ağzının gergin-sert olması, vajenin etrafındaki kasların kasılması ve bu nedenle penisin vajinaya girememesi, cinsel birleşme olanağı vermemesi, tüm vücutta bir kasılma , endişe, korku ve panik hali, kadının bacaklarını sıkıca kapatması durumuna yol açan, istemsiz bir şekilde yani kadının kontrolü dışındaki vajinal kasılmalara vajinismus, evli bakireler veya tamamlanmamış evlilik de denilir. Bu kasılmalar gerçek bir girişim yanında yanlızca girişimin hayal edilmesiyle bile ortaya çıkabilir. Hatta muayene esnasında da kasılmalar ortaya çıktığından böyle bir durumda normal vajinal doğum bile mümkün olmayabilir.

Vaginismus, kadın veya erkeğin genital organların anatomik yapısından ilişkisiz bir şekilde ortaya çıkar. “Vajinam çok küçük veya dar” diye bir kavram genellikle yoktur. Unutulmamalıdır ki, vajina esnektir ve doğumda bir çocuğun başını çıkaracak kadar genişleyebilir.

Vajinismus ve İlk Gece
Vajinismuslu kadınların çoğu halen bakiredir. Çünkü vajinusmus ilk gece ortaya çıkar. İlk gece başarısız olan çift sorunun geçici olduğunu ve daha sonraki günlerde kendiliğinden çözüleceğini düşünür. Fakat daha sonra da sorun devam edince kadında kadınlığında eksiklik olduğu düşüncesi, üzüntü, sıkıntı, gerginlik , her şeyin daha kötüye gideceği korkusu ve ardından suçluluk duyguları ortaya çıkmaya başlar. Erkek ise eşi tarafından istenmediği, reddedildiği duygularına kapılmaya başlar. Zamanla sertleşme yetersizliği olur. Erkeğin duyguları öfke ve kırılganlık arasında gidip gelir.

Vaginismusun Nedenleri
Vajinusmusun en sık nedenleri psikolojik kaygılardır. Kız çocuklarına öğretilen “kızlık zarının çok değerli ve korunması gereken bir şey olduğu” düşüncesi bu problemin ortaya çıkmasında önemli bir yer tutar. Diğer psikolojik kaygılar ise:
*Baskıcı ve otoriter bir baba,
*Zayıf, güçsüz ya da baskın bir anne,
*Pasif, bağımlı ya da aşırı anlayışlı koca,
*Genç kızlık döneminde seksin pis ve kötü olduğunu öğreten yanlış ve katı eğitim tarzı,
*Cinsel organın giriş yerinin bilinmemesi,
*Kızlık zarının korunması fikrinin yaşattığı ve şartlandırdığı gerginlik,
*Çocuklukta ve grenlikte “bacaklarını kapa”, “eteğini ört” gibi uyarılar,
*Cinsel mitler,
*Kızlık zarının yırtılması sırasında korkunç bir acı duyulacağı fikri,
*Çocukluktan kalma korkular,
*Cinsel tacize veya tecavüze uğramış bayanlar,
*Cinsellik konusunda yerleşmiş yanlış ön yargılar,
*Katı ahlak kuralları ve tabular,
*İlk cinsel ilişki sırasında kadının canının fazla yanması,
*Vajinanın içine herhangi bir şey giremeyecek kadar ufak olduğuna dair yanlış inançlar,
*Aşırı katı bir toplum düzeni içinde yaşama,
*Görücü usulü evlenmeler,
*Cinsel ilişkinin çok ağrılı olacağı yanlış bilgisi,
*Bilinçaltında yaşanan suçluluk, ayıp, günah gibi fiziksel, kültürel, dinsel ve ahlaki korkular,
*İlk gece korkusu.
Bazı enfeksiyonlar ve anormalliklerde vajinismusa yol açabilir. Bunlar:
*Endometriozis,
*Kronik enfeksiyonlar,
*Kızlık zarının gergin olması,
*Ağrılı bir jinekolojik muayene vb.

Vajinismusa Neden Olan Önyargılar

*İlk birleşme her zaman acı verir,
*Cinsellik erkeklerin gereksinimidir,
*Cinsellik kadınları için zorunludur,
*Cinsel ilişki kötü ve acı vericidir,
*Erkekler potansiyel tehdit kaynağıdır,
*Erkekler baskındır,
*Vücuda giren bir şey zarar verebilir ve şiddet içerir,
*Korku ve öfke daima bastırılmalı, asla dışa vurulmamalıdır,
*Kadınlar zayıf ve çaresizdir,
*Erkeklere güvenilmez.

Vajinismusun Tipleri
Vajinanın üçte bir dış kısmanda koitusu yani girişi engelleyecek boyutta yineleyici ve sürekli olarak istem dışı kasılma olması ilk seferde orta şiddette yaşanır, ancak çoğunlukla ilişkiye izin vermeyecek biçimde ağrılıdır. Bu duruma çoğunlukla Primer Vaginusmus denir. Primer vajinismusda kişi hayatında hiçbir başarılı cinsel birleşme yaşayamamıştır. Primer vajinismusun altında yatan en önemli sebep korkudur. Daha önce hiç vajinismus problemi olmayanlarda doğum, düşük, kürtaj kötü ve sert yapılan bir jinekolojik muayene sonrası, yırtıklar ve enfeksiyonlara bağlı olarak nadiren görülenlere ise Sekonder Vaginusmus denir. Sekonder vajinismus genellikle disparoniye yani ilişki esnasında ağrıya bağlı olarak gelişirken nadiren de daha önceden tedavi olmuş olan kişilerde problemin tekrarlaması şeklinde de oluşabilir. Uyuyan Güzel: Kocalarıyla kardeş gibi yaşayan, çocuksu kadınlardır. Ailelerine bağımlı ve ebedi öğrenci olurlar. Savaşçı: Seksi karşı cinsler arası mücadele gibi görürler. Kadınlığın zayıflık ve pasiflik olarak algılanışı acı verir. Kraliçe arı: Cinselliği reddederler. Erkeği yalnız soyun devamı için isterler. Onlar için cinsellik kirli ve aşağılayıcıdır.

Vajinismusun Görülme Sıklığı
Vajinismus, cinsel terapi merkezlerine başvuranlar arasında en sık rastlanan şikayetlerden biridir. Yani başvuran kadınların %56-73’ünü vajinusmus oluşturmaktadır.

Vajinismus ve Kişilik Özellikleri
Kişilik özellikleri açısından özellikle aileye bağımlı, duygusal, ruhsal gelişimi sağlıklı olmayan, yoğun kaygı duyan, güven duygusu zedelenmiş, bedenlerinden hoşnut olmayan, çocukluk çağından kalma korkuları yaşayan, yetişkinliği ve evliliği kabul etmede güçlük çeken, çocuksu ve yüksek sosyo-ekonomik düzeye sahip kadınlar vajinismus için risk grubunu oluşturur. Çocukluk çağından kalma korkulardan en çok kadının simgesel olarak zihninde aşırı büyüttüğü penis yüzünden çok acı çekme veya parçalanma korkuları ağırlıklı yer tutar. Ayrıca gebe kalma korkusu da vajinismusta önemeli yer tutar.

Vajinismus ve Cinsel Soğukluk
Vaginismusta başlangıçta cinsel ilişkiye girmede isteksizlik yoktur ancak ilişki sırasında acı duyma ve zarar görme duygusu ön plandadır, cinsel arzu ve vajende ıslanma mevcuttur. Oysa cinsel soğuklukta temel sorun cinsel ilişkiden zevk almamaktır. Ama her ikisinde de ayıp ve günah duygusu önemli yer tutar.

Vajinismus ve Gebelik
Vaginismus yalnızca sağlıklı ve mutlu bir cinsel birleşmeye engeldir. Normale göre gebelik şansının az olmasına rağmen, vajen ağzına dökülen spermler sayesinde gebelik oluşabilir. Hatta teorik olarak tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olunması bile mümkündür.

Vajinismusta Tedavi
Vajinismus her zaman tedavi edilebilir. Önce özel bir ilgi ve uzmanlık alanı olan cinsel terapist tarafından çiftin cinsel öyküsü alınır ve cinsel terapistin gerekli gördüğü durumlarda tam bir jinekolojik muayene yapılır. Ama vajinusmus sorunu olan kadınların büyük çoğunluğu jinekolojik muayene olmak istemezler hatta muayene hakkında konuşulması bile aynen ilişkide olduğu gibi panik ve korkuya sebep olabilir. Daha sonra bilinç altındaki gereksiz korkuları yenmek için danışanların rahatlatılması, gevşemesi, heyecan ve korkuları yatıştıracak ruhsal bir ortam oluşturulması için cinsel terapiye geçilir. Cinsel terapi sırasında danışanlara ayna tutma egzersizleri, idrar tutma egzersizleri, çatı kaslarını gevşetme ve kasma egzersizleri, kegel egzersizleri, parmak egzersizleri, çubuklarla genişletme egzersizleri, sınırlı penis girişi egzersizleri vb. öğretilir. Cinsel terapist tarafından gerekli görülürse vajinanın plastik kanüller veya parmaklarla genişletilmesi yapılabilir. Egzersizler sırasında yapay kayganlaştırıcıların kullanılabilir. Cinsel terapide eşten gelen ruhsal destek çok önemlidir. Cinsel terapide ilişki öncesi ön sevişmenin uzun tutulması ve kadının iyice uyarılmasının üzerinde durulur. Cinsel terapistin uygun görmesi durumunda ilaç tedavisi de uygulanabilir. Cinsel terapi süresi hastalığın şiddetine göre birkaç seanstan 10-12 seansa kadar değişebilir. Son yıllarda vajinismus tedavisinde Hipnoz yani hipnoterapi de başarılı sonuçlar vermektedir. Hipnoterpi ile danışanların kendilerinin bile farkında olmayıp bilinç altına attıkları tüm olumsuz düşünceleri bir yerde su yüzüne çıkararak adeta bir farkındalık durumu yaratılmakta ve bu sayede korku ve kaygıların azaltılması sağlanmaktadır. Son olarak uygun tedavi yöntemleri ve tecrübeli bir cinsel terapist ile tedavi şansı % 95 -100'dür. Son olarak vajinismus kızlık zarının kalın olmasına bağlı ise, cerrahi bir yöntemle bu zarın kesilmesi yani hymenektomi yapılabilir.

Vajinismus ve PC Kasları

Vajina girişinin etrafındaki çok güçlü kaslara, aşk kasları, vajina kasları, pelvik taban kasları ya da PC kas grubu denir. Üreme sistemi ve üriner sistem için kilit rol üstlenmişlerdir. Bu kaslar idrar tutmaya, cinsel birleşmeye, orgazma ve doğum sırasında bebeğin çıkmasına yardımcı olurlar. Bu kaslar üriner açıklığı, vajinayı ve anüsü bir çember gibi çevrelerler ve iskelet sistemine tutunarak, pelvic organları destekleyip tutarlar. Bu kaslar genellikle gevşek değildir. Bu kasların sıkılması cinsel birleşmeye engel olur. Cinsel terapide amaç bu kaslar üzerindeki bilinçli kontrolün öğrenilmesi ve koşullanmış refleksi sistematik olarak değiştirmektir.

Vajinismusta Koruyucu Tedavi

Vajinusmus ülkemizde batılı toplumlara göre daha yaygın bir sorundur. Ama çiftlerin evlilik öncesi gerekli danışmanlık hizmeti almaları koruyucu tedavide çok önemlidir. Evlilik öncesi cinsel danışmanlık için cinsel terapiste giden çiftlerde yukarıdaki tüm etmenler olsa da vajinismus olmaz. Korunmanın tek çaresi de budur.

Vaginusmus Hakkında Bilinmeyenler

*Vajinismus bir hastalık değil ailesel yani evli çifte ait bir problemdir. Kadının ve erkeğin ortak bir sorunudur. Bu nedenle cinsel terapide bir tarafın diğerini suçlamaması veya anlayışlı olması öğütlenir.
*Cinsel terapide başarı şansını arttıran en önemli faktör eşlerin seanslar sırasında kendilerine verilen ev ödevlerini uygun bir şekilde uygulaması ve sonuna kadar tedaviye inançlarını yitirmemeleridir.
*Genel anestezi altında ilişkiye girilmesi, alkol alıp sarhoş olup cinsel ilişkiye girmesi, sakinleştirici, kas gevşetici ve antidepresan ilaçlar da tedavi edici değildir. Aksine bu tip ilaçlar cinsel isteği azaltabilir.
*Kızlık zarlarının çok kalın olması, bilinenin aksine, vaginusmusa yol açmaz.
*Bu rahatsızlık ilk cinsel ilişki de ortaya çıkabileceği gibi uzun yıllar normal bir işlevsellikten sonra da ortaya çıkabilir.
*Vajinusmus sosyokültürel ve ekonomik düzeyi yüksek, daha çok okuyan veya üniversite mezunu çitlerde daha sık olarak görülmektedir. *10-15 yıldır evli olup halen ilişkiye giremedikleri için boşanan veya evliliklerini bu şekilde kabullenip “aseksüel” olarak yaşayan çiftlerin sayısı az değildir.
*Bir partnerle yaşanan sorun başka bir partnerle ortaya çıkmayabilir.
*Eğitim, kültür ve sosyal seviye ile ilgili değildir. Sadece cahil insanlarda olmaz, üniversite mezunu çiftlerde görülebilir.
*Ülkemizde cinsel sorunla başvuran kadınların en büyük grubunu oluşturmaktadır.
*Vajinismus problemi yaşayan kadınların yüzde 80’i ve eşlerinin yüzde 90’ı evliliklerinden yeterince doyum aldıklarını ifade etmektedirler.
*Vajinismuslu kadınların yüzde 57’si kocalarını bu konuda düşünceli ve kendilerine yardımcı, yüzde 15’i öfkeli ve saldırgan, yüzde 28’i tepkisiz olarak değerlendirmektedir.
*Vajinusmuslu kadınlar genellikle giriş dışındaki cinsel aktivitelerden oldukça zevk alırlar ve ön sevişmeyle orgazm olabilirler.
*Vajinismuslu çiftleri bu problemin yalnızca kendilerinde var olan garip bir sorun olduğunu düşünüp hekime başvurmazlar.
*Vajinismus sadece cinsel işikiye değil, muayene ve tampon gibi bazı durumlara da müsade etmez.
*Hemen bütün yaş grubundaki kadınları etkileyebilir.
*Görülme sıklığı her 100 kadından ikisinde bu duruma rastlanıldığıdır.
*Vajinismusda yetersiz istek veya ıslaklığın sağlanamaması söz konusu değildir.
*Vajinismuslu hastalar ailelerden gelen "neden hala çocuk yapmıyorsunuz?" şeklindeki eleştiriler ile boğuşmaktan sıkıldıkları için bir cinsel terapiste baş vururlar.
*Bazen vajinismus bir koruma davranışı olarak ortaya çıkabilir. Daha önceki deneyimlerinde incitilmiş kadınlarda, cinsel ilişkiden kaçmak amacı ile vajina kaslarının kasılması ortaya çıkabilir.
Son düzenleyen Efulim; 19 Ocak 2012 13:05 Sebep: Sayfa düzeni.