Arama

Eugene O'Neill - Tek Mesaj #1

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
13 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Eugene O'Neill (1888-1953)

ABD'li oyun yazarı Eugene O'Neill, Amerikan tiyatrosu­nun gelişmesine katkıda bulunmuş en önemli yazarlardan biridir. 1936'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan yazara dört kez de Pulitzer Ödülü verilmiştir .
Ünlü aktör James O'Neill'in oğlu olan Eugene O'Neill, New York'ta doğdu. Bir yıl okuduktan sonra üniversiteden ayrıldı. Genç yaşta altın aramak için Honduras'a gitti. Gemilerde çalışarak Buenos Aires'e giden O'Neill daha sonra Güney Afrika ülkelerini dolaştı.
Vereme yakalandıktan sonra oyun yazma­ya başladı. Tanık olduğu aile içi çatışmalar ve toplum dışı yaşamın kazandırdığı deneyimler yazdığı oyunlara esin kaynağı oldu. Yoğun insan tutkularının işlendiği oyunlarından Beyond the Horizon (1920; "Ufkun Ötesinde"),

ABD'Iİ oyun yazarı Eugene O'Neill 1936 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır.

Anna Christie (1922), Araya Giren Garip Oyun (Strange Interlude; 1928) ve Günden Geceye (Long Day's Journey into Night; 1956) ile Pulitzer Ödülü'nü kazandı. O'Neill' in beğenilen öbür oyunları arasında, Yunan trajedilerinden etkilenerek yazdığı Karaağaç­lar Altında (Desire under the Elms; 1925), Elektra'ya Yas Yaraşır (Mourning Becomes Elektro; 1931) ve insanın daha iyi bir yaşam için umuda sarılışını anlatan Buzcu Geliyor (The Iceman Cometh; 1946) sayılabilir.

MsxLabs & TemelBritannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Aralık 2015 00:27 Sebep: Kırık resim linki kaldırıldı.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....