Arama

Otuz Yıl Savaşları - Tek Mesaj #1

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
14 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

31tg0

Avrupa'da, din savaşlarının sonuncusu olan Otuz Yıl Savaşla­rı 1618-48 yılları arasında gerçekleşti. Savaş özellikle Kutsal Roma-Germen İmparatorlu­ğu topraklannda büyük bir yıkıma yol açtı. 17. yüzyıla gelindiğinde savaşlar artık çoğun­lukla profesyonel olarak nitelenen paralı as­kerlerden oluşan ordularla yürütülüyordu. Askerlerin giderleri ele geçirilen yerlerden karşılanıyordu. Orduların geçtiği kasaba ve kentler yağmalandığı için bu savaşların so­nunda 15 bin kasaba ve köyün bütünüyle yıkıma uğradığı, Almanya'nın nüfusunun yaklaşık yarısını, Bohemya'nın ise üçte ikisini yitirdiği sanılmaktadır.
O yıllarda Almanya, Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu'na bağlı küçük prensliklerden oluşuyordu. İmparatorluğun geniş toprakları üzerinde eskiden beri süregelen dinsel uyuş­mazlıklar 17. yüzyılda daha da keskinleşti ve Protestan soylular ile Katolik Birliği arasında amansız bir mücadeleye dönüştü.

Savaş Başlıyor

1618'de Bohemyalı Protestan soylular, ülke­nin yönetimini Katolikler'in desteklediği, Habsburg hanedanından Ferdinand (sonra­dan Kutsal Roma-Germen imparatoru) yeri­ne, bir Protestan olan Pfalz Elektörü Fried-rich'e vermek istediler. Friedrich'in bu öneri­yi kabul etmesi üzerine Ferdinand ona savaş açtı. Bavyera Kralı Maximilian'in ve Kont Johann von Tilly'nin de desteğini alan Ferdi­nand, Friedrich'e ve Protestanlar'a boyun eğdirdi. Kont Tilly komutasındaki Katolik Birliği ordusu Bohemyalı soyluları yenerek çoğunu öldürdü. O sırada kendi topraklarını genişletmeyi amaçlayan Danimarka Kralı IV. Christian ordusuyla Protestanlar'a katıldı. Ne var ki, Katolikler'den yana olan Dük Al-brecht von Wallenstein Danimarka kralını yendi ve Magdeburg dışında tüm Protestan kentlerini ele geçirdi. 1629'da imzalanan Lü-beck Barışı üstünlüğün bütünüyle Katolikler'e geçmesini sağladı.

[flasht=http://img345.imageshack.us/img345/1771/msxbilgi1ld.swf]width=365 height=20[/flasht]

Richelieu Savaşa Giriyor

Lübeck Barış Antlaşması'nın sonuçlarından çekinen Fransız devlet adamı Kardinal Riche­lieu, Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu' nun iki güçlü üyesi olan Avusturya ile İspan­ya'nın birleşmesini engellemek amacıyla, Pro­testan olan İsveç Kralı Gustaf Adolf un yeni­den Katolikler ile savaşmasından yanaydı . Fransa'nın Katolik bir ülke olmasına karşın Richelieu, Gustaf Adolfa savaşı yeniden başlatması için parasal destek sağladı.
1631'de Kont Tilly'nin ordusu Magdeburg kentini yakıp yıkınca Gustaf Adolf, Tilly'ye karşı savaş ilan etti. Tilly'nin komutasındaki Katolik Birliği ordusu ağır bir yenilgiye uğra­dı, Tilly yaralandı. Bunun üzerine Katolik Birliği'nin başına Dük Albrecht von Wallen-stein geçti. Gustaf Adolf 1632'de Lützen'de VVallenstein'ın ordusunu yenmeyi başardıysa da kendisi savaşta öldü.
Gustaf Adolfun ölümü Katolik Birliği'ne Protestanlar karşısında üstünlük kazandırdı. Katolik Birliği İspanyollar'ın da desteğiyle İsveçliler'i yenilgiye uğrattı. 1635'te Prag Antlaşması imzalandı.Richelieu yeniden Protestanların yardımı­na koştu. Ne var ki, tüm sınırlarda savaşmak­ta olan Fransız orduları dağınık bir durum­daydı. Bunu fırsat bilen İspanya ve impara­torluk güçleri Fransa'yı istila etti. Öte yandan ilerlemeyi sürdüren İsveçliler güneye doğru inerek Avusturya ordularının Tuna Irmağı'nı geçmesini engellediler. Fransız orduları 1645'te Allersheim'da Katolikler'i yenilgiye uğrattı. İmparatorun çevresinde Bavyera'dan başka müttefiki kalmadı. Fransızlar Bavyera' yı barışa zorladı.
30 yıl süren bu savaşlar sırasında çok fazla kayıp veren taraflar sonunda barış yapmaya razı oldu. 1648'de Vestfalya Barış Antlaşması imzalandı. Savaş İspanya'nın Avrupa'daki üstünlüğünü yitirmesi, Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu'nun siyasal açıdan parçalan­ması, Katolik bir Avrupa kurma düşüncesin­den vazgeçilmesi, milyonlarca insanın yaşamı­nı yitirmesi, ölmeyenlerinse salgın hastalıklar­la, açlık ve. yıkımla yüz yüze gelmesiyle sonuçlandı.

MsxLabs & TemelBritannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....