Arama


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Kasım 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Ağaç Oymabaskı
Ağaç oymabaskı kalıpları yapmak için 2,2 cm kalınlığında ağaç bloklar ve oyma kalemi denen basit kesici aletler kullanılır
Oyulacak tahta kalıp tezgâh üzerinde bulu­nan deriden yapılmış bir kum torbasının içine konup sol elle sıkıca tutulur. Sağ elin başpar-mağıyla işaretparmağı arasında tutulan oyma kaleminin sapı avuç içine iyice oturtulur. Çeşitli büyüklük ve biçimlerde olabilen oyma kalemlerinin sivri ucu geriye doğru kalınlaşır. Bu nedenle oyulan çizginin genişliği oyma kaleminin ağaca ne kadar batırıldığına bağlı­dır. İnce bir çizgi için oyma kalemi ağaca az batırılır. Daha kalın bir çizgi için kalem ağaca daha çok batınlarak çalışılır. Eğri çizgiler oyma kaleminin yönünü değiştirerek değil, ağaç kalıbı kum torbasının içinde döndürerek yapılır.
Desenin çizimi tamamlanınca kalıbın üzeri­ne kauçuk merdaneyle mürekkep sürülür. Daha sonra mürekkepli yüzey üzerine bir tabaka kâğıt dikkatlice yayılır ve kalıptan kâğıda net bir baskı çıkana kadar kâğıdın üzeri bir ovma yastığı ya da bir kaşık sırtıyla ovuşturulur. Bir tahta kalıpla birçok baskı yapılabilir.
Ağaç oymabaskının en güzel örnekleri ara­sında, 19. yüzyıl ağaç oymabaskıcılığının ba­bası sayılan İngiliz Thomas Bevvick'in (1753-1828) yaptığı kuş ve hayvan resmi baskıları sayılabilir.

[flasht=http://img345.imageshack.us/img345/1771/msxbilgi1ld.swf]width=365 height=20[/flasht]

MsxLabs & TemelBritannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....