Arama

Ökse Otu (Viscum album) - Tek Mesaj #4

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Kasım 2008       Mesaj #4
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ÖKSEOTU, başka ağaçların üzerinde yaşa­yan yarıasalak bir bitkidir. Klorofil içerdiği için besininin bir bölümünü kendi üretir, kalanını ise konak bitkiden sağlar . Yaz kış yeşil kalabilen, başka bir deyişle kışın yapraklarını dökmeyen bu bitkiye (Viscum albüm) en çok elma, alıç, kavak, söğüt, ıhlamur, üvez ve akçaağaçlarda, ender olarak de meşelerde rastlanır.
Ökseotu, dalları derimsi ve kalın yapraklar­la donanmış çalımsı bir bitkidir. Şubat ve mart aylarına doğru açan küçük sarımsı çiçek­leri genellikle üçlü gruplar halinde bulunur. Bireşeyli olan bu çiçeklerin erkek olanları bir bitkide, dişi olanları ise başka bir bitkide yer alır. Dişi çiçeklerin döllenmesiyle oluşan be­yaz üzümsü meyvelerinin içi yapışkan bir özle doludur. Türkçe adını, kuş yakalamakta kul­lanılan bu yapışkan maddeden alan bitkiye dilimizde ayrıca "burç", "çekem" ya da "gök­çe" gibi adlar da verilir.

kseotusy8

Kuşlar için oldukça çekici bir yiyecek oluş­turan ökseotu meyvelerinin içindeki tohum­lar, bunları yiyen kuşların gagalarına yapışa­rak çevreye dağılır. Daha sonra ağaçların dalları üzerindeki çatlaklara yerleşen tohum­lar içeriye emici kökler salarak gelişmeye başlar ve yeni bir ökseotu bitkisi oluşturur. Ökseotları genellikle konak ağaçlar ölene kadar yaşar, ağaçlar kuruyup canlılığını yitir­diğinde onlar da ölür.
Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de sıkça yetişen ökseotunun özellikle batıda uğurlu olduğuna inanılır. Örneğin Hıristiyanlar ara­sında, altında birbirini öpen kişilerin mutlu olacağı inancından ötürü Noel'de ökseotu asmak bir gelenek haline gelmiştir.

[flasht=http://img345.imageshack.us/img345/1771/msxbilgi1ld.swf]width=365 height=20[/flasht]


MsxLabs & TemelBritannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....